ANRM: Nu există nici o licenţă de explorare sau exploatare de gaze de şist în România

Nicio companie din România nu are, deocamdată, licenţă de explorare gaze de şist deşi au existat mai multe scandaluri şi discuţii în acest sens. Totuşi, aceste licenţe ar putea fi acordate dacă se decide, la nivel de Guvern, că exploatarea acestor resurse este benefică pentru România. Mai trebuie, însă, să se creeze şi cadrul legal necesar
Florin Cojocaru - Dum, 31 mart. 2013, 21:04
ANRM: Nu există nici o licenţă de explorare sau exploatare de gaze de şist în România

Nici Chevron şi nici vreo altă companie nu a primit vreo licenţă de explorare sau exploatare a gazelor de şist, spune preşedintele ANRM Gheorghe Duţu. „Tot ce s-a dat a fost pe gaze convenţionale. În acest moment, nicio companie din România nu are voie nici măcar să facă explorări pe resurse neconvenţionale”, a precizat oficialul. Explorarea gazelor de şist nu se poate face pe o licenţă de explorare gaze naturale pentru că se fac lucrări diferite ce trebuie aprobate separat.

Prin urmare, continuă acesta, toate scandalurile şi discuţiile din acest timp, care au culminat cu proteste de stradă în Bârlad şi în Vestul ţării, nu sunt fundamentate pe realitate.

„Este adevărat că Chevron şi alte companii şi-au exprimat dorinţa de a explora şi gaze de şist, dar, deocamdată, nu există cadrul legal pentru ca noi să putem elibera astfel de licenţe. Personal, aş dori să înceapă exploatarea gazelor de şist pentru că, astfel, ne-am asigura independenţa energetică şi am putea chiar să ajungem exportatori de gaze”, arătat Duţu. Acesta a oferit şi exemplul SUA unde exploatarea gazelor de şist a scăzut foarte mult preţul energiei şi a făcut din America un net exportator de gaze.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a declarat că este pentru explorarea gazelor de şist. Mai mult, a spus Ponta, dacă exploatarea nu va pune probleme de mediu, atunci guvernul va susţine şi extracţia gazelor de şist, dar că până atunci mai sunt poate cinci ani în care vom avea rezultate concludente.

În prezent 25% din necesarul energetic al SUA este asigurat de gazele de şist, acest procent urmând a ajunge la 40% în 2020. Preţul pe mia de metri cubi de gaze  este de 30 de dolari în SUA, în timp ce în România este de 180 de dolari, cel produs domestic, şi de 420 de dolari cel de import.

Compania americană Chevron este în centrul scandalului gazelor de şist fiind acuzată că metodele sale de exploare ce includ fracturarea hidraulică ar provoca contaminări ale pânzei freatice şi chiar mici cutremure. Preşedintele ANRE afirmă ca puţul săpat pentru gazele de şist ajunge până la 2.500-3.000 de metri adâncime, este armat şi prevăzut cu un manşon izolator care previne orice fel de infiltraţie. De asemenea, mai spune că este imposibil ca orice companii care explorează sau exploatează acum gaze convenţionale pe teritoriul României să efectueye şi lucrări pentru gaze de şist pentru că sunt monitorizaţi în permanenţă.

Chevron are trei perimetre concesionate în sudul litoralului Mării Negre, Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche, şi încă unul în Bârlad.

La sfârşitul anului trecut, compania sârbă NIS, controlată de ruşii de la Gazprom, a primit acordul de explorare de gaze pentru două perimetre din Vestul ţării, zona Oradea. Potrivit preşedintelui ANRM niciuna dintre cele două companii nu au licenţă de exploare de gaze de şist, în ciuda scandalurilor legate de activitatea acestora în România. Mii de persoane au protestat în mai multe zone din ţară în care au existat zvonuri că ar fi perimetre gazeifere. Adică în Dobrogea, Vaslui şi vestul României.

Te-ar mai putea interesa și
România, campioana inflaţiei din UE în luna ianuarie
România, campioana inflaţiei din UE în luna ianuarie
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflaţiei a fost de două ori mai mare......
Uber lansează UberX Share în București, prin care mai mulți utilizatori împart aceeași cursă la tarife mai mici
Uber lansează UberX Share în București, prin care mai mulți utilizatori împart aceeași cursă la tarife mai mici
Uber anunță lansarea UberX Share în București, prin care mai mulți utilizatori pot împărți aceeași cursă la costuri ...
Dezvoltatorul imobiliar Qualis Properties din Brașov intră în procedură de concordat preventiv
Dezvoltatorul imobiliar Qualis Properties din Brașov intră în procedură de concordat preventiv
Tribunalul Brașov a dispus deschiderea procedurii de concordat preventiv a Qualis Properties, ca urmare a admiterii apelului ...
Vânzările Nestle România au crescut anul trecut cu 18,8%, mult peste creșterea totală a grupului
Vânzările Nestle România au crescut anul trecut cu 18,8%, mult peste creșterea totală a grupului
Filiala locală a grupului Nestle, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, a raportat pentru anul ...