Şeful Apple, în vizită în China

Directorul general al Apple, Tim Cook, a ajuns în China, unde va încerca să rezolve multitudinea de probleme cu care se confruntă compania pe una dintre cele mai importante pieţe din lume, de la disputa privind drepturile asupra mărcii iPad până la modul în care sunt trataţi angajaţii Foxconn.
Economica.net - mar, 27 mart. 2012, 07:22
Şeful Apple, în vizită în China

Cook vizitează China pentru prima dată de la preluarea conducerii Apple şi are programate mai multe întâlniri cu oficialii locali, însă programul detaliat al delegaţiei nu a fost făcut public, transmite Reuters.

Luni, Cook s-a întâlnit cu primarul din Beijing şi a vizitat cel mai mare magazin Apple din capitala Chinei.

„Tim este în china, unde se întâlneşte cu oficiali ai guvernului. China este foarte importantă pentru noi şi anticipăm o implicare şi o creştere şi mai mare acolo”, a declarat Carolyn Wu, purtător de cuvânt Apple pentru China.

Wu a refuzat să dea detalii privind programul vizitei lui Cook în China, precizând doar că şeful Apple se va întâlni marţi cu alţi oficiali guvernamentali.

China este în acelaşi timp cel mai important centru de producţie al Apple şi piaţa cu cel mai mare potenţial de creştere, însă compania s-a lovit acolo de numeroase probleme.

Apple a pierdut teren în China pe segmentul smartphone în favoarea Samsung Electronics, pe cea mai mare piaţă de telefonie mobilă din lume.

În plus, compania americană nu a lansat încă în China cea de-a treia generaţie a tabletei iPad.

Apple are contracte cu China Telecom şi Unicom pentru distribuirea de iPhone în ţară, însă cel mai mare operator chinez, China Mobile, nu are încă un parteneriat cu grupul american.

Analiştii consideră că o alianţă cu China Mobile este de importanţă crucială pentru accelerarea vânzărilor iPhone în China, însă cele două companii nu au rezolvat încă problemele de compatibilitate dintre telefoane şi reţeaua operatorului.

Pe un alt front, Apple se luptă cu o firmă chineză pentru drepturile naţionale asupra mărcii iPad. Proview, o companie de IT cu o situaţie financiară precară, susţine că a înregistrat marca înaintea Apple. Disputa, care durează deja de doi ani, este judecată în tribunalele din China şi ar putea afecta vânzarea de tablete iPad.

Apple evaluează de asemenea standardele de muncă din fabricile chineze unde sunt asamblate produsele iPhone şi iPad. Grupul Foxconn, proprietarul fabricilor, a fost acuzat că oferă condiţii grele de muncă şi că tratează angajaţii prea dur.

La sosirea lui Cook în China, un grup de activişti din Hong Kong au publicat o scrisoare deschisă cerând companiei să asigure condiţii decente de lucru în fabricile furnizorilor de componente.

Te-ar mai putea interesa și
Preţul benzinei a scăzut în medie cu 58 de bani faţă de finele lunii iunie, iar al motorinei cu 56 de bani – Consiliul Concurenţei
Preţul benzinei a scăzut în medie cu 58 de bani faţă de finele lunii iunie, iar al motorinei cu 56 de bani – Consiliul ...
Preţurile carburanţilor practicate de marile lanţuri de benzinării au scăzut comparativ cu finele lunii iunie, cu 58 de bani/litru în medie la benzina standard şi cu 56 de bani/litru la......
Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav ar putea deveni operațional din iunie 2023 – ROMATSA
Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav ar putea deveni operațional din iunie 2023 – ROMATSA
Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav ar putea deveni operațional din iunie 2023, a anunțat vineri directorul general ...
ING a acceptat să proceseze plata pentru tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina spre Cehia
ING a acceptat să proceseze plata pentru tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina spre Cehia
O bancă europeană a fost de acord să proceseze o plată care are legătură cu tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina, ...
Piaţa de investiţii imobiliare din România a crescut cu 13%, la 336 milioane de euro, în primul semestru – Colliers
Piaţa de investiţii imobiliare din România a crescut cu 13%, la 336 milioane de euro, în primul semestru – Colliers
Piaţa de investiţii imobiliare a crescut în prima jumătate a anului, ajungând la 336 milioane de euro în România, ...