Şeful Apple va propune Congresului o reformă a legislaţiei taxelor, vizând paradisurile fiscale

Economica.net
17 05. 2013
tim_cook_24439200

În două interviuri acordate Washington Post şi Politico, publicate joi, Cook a făcut câteva precizări privind mărturia pe care intenţionează să o depună săptămâna viitoare într-o comisie de investigaţii din Congres, care anchetează companiile ce apelează la diverse manevre contabile pentru a-şi reduce contribuţiile fiscale, transmite Bloomberg.

Şeful Apple consideră, potrivit Washington Post, că nivelul actual de taxare a profiturilor „repatriate” de corporaţii, de 35%, este prea ridicat.

Apple a atras atenţia autorităţilor americane după ce a prezentat, în luna aprilie, un plan care prevede răsplătirea investitorilor prin răscumpărarea de acţiuni în valoare de 100 miliarde de dolari până în 2015.

Guvernul şi Congresul sunt deranjate de metoda aleasă de Apple pentru a fianţa programul. Din rezervele de aproximativ 140 miliarde de dolari deţinute de companie, peste 100 miliarde sunt plasate în afara Statelor Unite. Astfel, pentru a evita taxa de 35%, Apple a decis să finanţeze răscumpărarea de acţiuni prin împrumuturi, o premieră pentru companie.

Moody’s estimează că Apple va evita astfel cheltuieli fiscale de 9,2 miliarde de dolari.

Cook a apărat poziţia Apple, afirmând că producătorul de electronice nu a transferat în străinătate profitul obţinu în SUA, potrivit Politico.

Comisia din Congres anchetează mai multe companii pentru astfel de practici, printre care Microsoft şi Hewlett-Packard.

CEO-ul Apple a adăugat că doreşte să creeze mai mult locuri de muncă în SUA.

În decembrie, Cook a afirmat că Apple va investi 100 de milioane de dolari pentru facilităţi de asamblare a computerelor Mac în SUA, decizie care ar putea crea 200 de locuri de muncă.

Apple susţine totodată că produsele nu vor fi asamblate cu piese de import, ci cu componente electronice produse în statul Arizona.

În ultimul an fiscal încheiat, Apple a înregistrat profituri de 40,4 miliarde de dolari în afara Statelor Unite, din care ar pierde 13,8 miliarde de dolari dacă ar aduce banii în ţară.