Şeful Arcelor Galaţi: Procesul de transfer de proprietate dintre ArcelorMittal şi Liberty House se va finaliza curând

Procesul de transfer de proprietate dintre ArcelorMittal şi Liberty House privind combinatul siderurgic de la Galaţi se va finaliza curând, după ce Comisia Europeană a anunţat că a aprobat tranzacţia dintre cele două grupuri privind preluarea unui grup de unităţi siderurgice din Europa, inclusiv cea de la Galaţi, a declarat joi directorul combinatului, Bogdan Grecu.
Economica.net - joi, 18 apr. 2019, 08:53
Şeful Arcelor Galaţi: Procesul de transfer de proprietate dintre ArcelorMittal şi Liberty House se va finaliza curând

„Am ajuns într-un moment important, în care o nouă pagină de istorie se scrie pentru combinat: Comisia Europeană a aprobat tranzacţia dintre grupurile ArcelorMittal şi Liberty House după ce, în ultimele luni, a supravegheat atât procesul complex de vânzare cât şi operaţiunile noastre curente. Această schimbare înseamnă creşterea producţiei şi deschide numeroase oportunităţi pentru noi. Procesul de transfer de proprietate se va finaliza curând. Vom avea o nouă identitate, cea a Grupului Liberty, însă valorile noastre rămân aceleaşi. Toate angajamentele faţă de clienţi sau furnizori rămân neschimbate. Cu ajutorul partenerilor noştri am reuşit să ne consolidăm poziţia pe piaţă în ultimul an, în care activitatea a fost autonomă faţă de ArcelorMittal. Suntem deja pregătiţi să fructificăm potenţialul dat de dezvoltările şi modernizările anunţate de către Grupul Liberty House”, a spus Bogdan Grecu.

În combinat lucrează, la ora actuală, aproximativ 5.600 de angajaţi, în condiţiile în care în 2001, înainte de privatizare, erau peste 27.000 de salariaţi.

Combinatul siderurgic produce aproximativ două milioane de tone de fontă anual, din care circa 65% merge către export.

Comisia Europeană a aprobat miercuri tranzacţia prin care fondul de investiţii Liberty House a preluat activele ArcelorMittal din mai multe ţări europene, inclusiv din România.

Pentru a putea prelua oţelăria Ilva din Italia, ArcelorMittal s-a oferit anul trecut să vândă unităţile: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Cehia, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, şi liniile de zincare numărul 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, liniile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea de la combinatul de la Liege, Belgia.

„În luna mai 2018, Comisia a aprobat achiziţionarea Ilva de către ArcelorMittal, în funcţie de îndeplinirea unor condiţii. În special, ArcelorMittal urma să vândă mai multe active unui cumpărător adecvat. Vânzările au fost propuse de ArcelorMittal pentru a răspunde îngrijorărilor Comisiei cu privire la competiţia efectivă pe piaţa europeană”, a informat executivul comunitar.

Comisia a luat miercuri două decizii referitoare la vânzare acestor active: în primul rând a decis că Liberty House Group este un cumpărător adecvat pentru activele ArcelorMittal, iar în al doilea rând a decis că nu există îngrijorări în materie de concurenţă deoarece există suprapuneri limitate între activităţile Liberty House Group şi oţelăriile achiziţionate de la ArcelorMittal.

Înregistrat la Singapore şi cu sediul general la Londra, Liberty House Group este un fond de investiţii care în ultimi ani a cumpărat mai multe active în domeniul oţelului şi aluminiului.Fondul a subliniat că după finalizarea tranzacţiei cu ArcelorMittal, capacităţile sale mondiale de producţie a oţelului vor ajunge la 15 milioane tone.

Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...