Şeful ArcelorMittal: Compania îşi poate acoperi cheltuielile, dar nu şi investiţiile

Economica.net
18 03. 2015
_arcelormittal_dunkerque_mardyck_12446000

El a precizat că în 2015 producţia de oţel de la Galaţi va depăşi două milioane de tone, cu 300.000 de tone mai mult decât anul trecut.

Potrivit lui Bruno Ribo, ajutorul dat combinatului de către Guvern prin reglementările în domeniul energiei au fost binevenite, dar nu sunt suficiente pentru ca unitatea siderurgică de la Galaţi să poată acoperi investiţiile, care se cifrează în acest an la 40 de milioane de euro.

‘În privinţa dosarului energiei putem spune că am putut evita o catastrofă. Au fost unele decizii bune precum exceptarea la plata certificatelor verzi, dar mai sunt multe alte măsuri ce trebuie luate pentru a menţine investitori pe termen lung aşa cum suntem noi şi pentru a ni se asigura un avantaj, un cadru competitiv pentru a lucra în România. Începând din trimestrele III şi IV ale anului trecut, combinatul a înregistrat un rezultat operaţional pozitiv, însă în continuare profitul financiar se află pe minus. Acest lucru înseamnă că ArcelorMittal îşi poate acoperi singur cheltuielile, dar că Grupul ArcelorMittal sprijină unitatea de la Galaţi prin alocarea sumelor necesare investiţiilor, care în acest an se ridică la peste 40 milioane de euro. Deci, în concluzie, putem spune că vedem lumina de la capătul tunelului, dar suntem încă în tunel, şi va trebui să continuăm transformarea din combinat şi chiar să o accelerăm’, a declarat Bruno Ribo.

Printre investiţiile care se vor realiza în 2015 se numără realizarea unei noi linii de tablă acoperită organic (galvanizată), o investiţie la linia de zincare, o alta la maşina de planat la cald tablă groasă, o linie nouă de producere a apei demineralizate.

Potrivit directorului general, în prezent un siderurgist din combinatul de la Galaţi produce, anual, 300 de tone de oţel, în timp ce un angajat al unui combinat concurent produce, anual, 700 de tone de oţel, iar cea mai mare productivitate se înregistrează la combinatul ArcelorMittal din Belgia, unde un siderurgist produce anual 1.000 de tone de oţel.

Pentru creşterea productivităţii, combinatul de la Galaţi se orientează în producerea şi vânzarea de tablă galvanizată pentru acoperişuri, produs care, în prezent, este importat de România în proporţie de 96%.