Şeful ArcelorMittal Galaţi: Nu putem concura cu preţurile de dumping ale oţelului din China

ArcelorMittal Galaţi trebuie să concureze pe piaţa globală cu companii care nu sunt nevoite să plătească aceleaşi taxe sau certificate verzi şi care au costuri mult mai scăzute cu forţa de muncă, precum cele din China, iar măsurile pe care le poate lua combinatul gălăţean sunt limitate, a declarat, pentru Agerpres, Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.
Economica.net - mie, 09 dec. 2015, 10:00
Şeful ArcelorMittal Galaţi: Nu putem concura cu preţurile de dumping ale oţelului din China

‘Activăm pe o piaţă globală şi România, asemenea tuturor celorlalte ţări din Uniunea Europeană, nu este protejată de importurile din ţările care nu sunt membre UE. De aceea, trebuie să concurăm cu companii care nu trebuie să plătească aceleaşi taxe ca şi noi, aceleaşi certificate verzi sau alocări de dioxid de carbon pe care trebuie să le plătim noi sau care au costuri mult mai mici pentru gaz şi electricitate, pentru unităţi din regiune, dar în afara UE sau care au costuri scăzute cu forţa de muncă, aşa cum este cazul Chinei. Am făcut paşi majori pentru reducerea costurilor prin intermediul programului nostru de transformare, de îmbunătăţire şi creştere a performanţelor şi a competitivităţii. Cu toate acestea, măsurile noastre sunt limitate şi nu pot concura cu preţurile de dumping din China’, a precizat Ribo.

De asemenea, întrebat care a fost reducerea de costuri după ce compania pe care o conduce a fost exceptată de la plata unei părţi a certificatelor verzi, Ribo a precizat că, fără această măsură, activitatea combinatului ar fi fost oprită.

‘Pentru noi nu este o chestiune de reducere a costurilor, ci de supravieţuire. Nu am fi putut să susţinem aceste costuri rezultate de taxele adăugate preţului electricităţii şi ne-am fi oprit activitatea. Am investit masiv în tehnologie, pentru a reduce costurile şi pentru a îmbunătăţi productivitatea, dar nu am putut să facem faţă din cauza creşterii bruşte a costurilor noastre cauzate de distorsiunile competitivităţii generate de subvenţionările decise de Europa pentru a proteja mediul şi pentru a sprijini producţia de energie regenerabilă. Acestea au trebuit reechilibrate puternic, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea ţărilor europene, pentru a evita expunerea industriilor energo-intensive, precum a noastră, la relocarea emisiilor carbon. Acest prim pas a fost făcut de ANRE şi ar trebui menţinut pentru a asigura un cadru competitiv pentru industrie’, a mai spus Ribo.

El a arătat că procesul de transformare implementat de companie trebuie să fie unul continuu, pentru ca ArcelorMittal Galaţi să se adapteze la noile realităţi.

‘Cu toate acestea, există factori în afara controlului nostru, care ne afectează progresul şi drumul nostru spre o productivitate crescută şi o eficienţă mai mare. Dacă unele ţări vând oţel la preţuri de dumping în Europa, atunci Europa trebuie să aibă o abordare unitară, decisivă şi echitabilă, pentru protejarea industriei şi competitivităţii sale’, a subliniat oficialul producătorului de oţel.

Ribo a adăugat că, pentru 2015, compania pe care o conduce a menţinut ţinta de producţie de două milioane de tone de oţel.

‘Am reuşit să ne menţinem ţinta de două milioane de tone de oţel pentru 2015, în ciuda pieţei mai competitive şi mai dificile din ultimul trimestru, determinată de contextul internaţional’, a completat el. Potrivit lui Ribo, preţul oţelului a fost relativ stabil în prima jumătate a acestui an, dar s-a observat o scădere accentuată în a doua jumătate, ca urmare a preţurilor nesustenabil de mici din China.

Reprezentanţii ArcelorMittal au mai arătat faptul că, în prezent, importurile de oţel din China în UE sunt la un nivel record. Acestea au crescut de la 3,5 milioane de tone în 2013, la 4,9 milioane de tone anul trecut şi sunt prognozate să atingă 6,5 milioane de tone, în acest an. În momentul de faţă, China are o capacitate de producţie mai mare decât consumul intern, excedent estimat la peste 200 de milioane de tone, încearcă să-şi vândă surplusul pe pieţele externe şi aplică o politică foarte agresivă de scădere a preţurilor pentru oţelul exportat.

Potrivit unui raport al Institutului European de Politici Economice, publicat în septembrie 2015, o decizie a Uniunii Europene de a oferi unilateral statutul de economie de piaţă funcţională Chinei ar pune în pericol între 1,7 milioane şi 3,5 milioane de locuri de muncă din UE.

La nivelul României, acest lucru ar însemna că vor fi periclitate între 100.100 de joburi în scenariul optimist (1,2% din totalul forţei de muncă din România) şi 200.100 de locuri de muncă în scenariul pesimist (2,5% din totalul forţei de muncă).

Întrebaţi ce impact va avea acest lucru asupra activităţilor companiei din România, în principal în ceea ce priveşte forţa de muncă, reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au arătat că, pentru primul trimestru al anului 2016 au recurs la măsura săptămânii reduse de lucru (SRL) pentru a nu trimite angajaţii în şomaj tehnic.

‘Toţi angajaţii vor lucra cu două zile mai puţin in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2016. Şefii de Departamente vor lua patru zile, iar membrii Comitetului de Conducere – şase zile de S.R.L., în aceeaşi perioadă de timp. Măsura Săptămânii Reduse de Lucru a fost aleasă în locul şomajului tehnic pentru că protejează într-o mai bună măsură veniturile angajaţilor’, au adăugat oficialii companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia de dezvoltare durabilă a companiei, construită de firma autohtonă......
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...