Șeful armatei ucrainene: Nu credeți minciunile separatiștilor. Nu intenționăm să atacăm Donbasul

Ucraina nu are nicio intenţie de a lansa un atac împotriva zonelor controlate de separatişti în estul ţării, întrucât aceasta ar duce la "nenumărate victime", a declarat vineri comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, îndemnând populaţia din Donbas să ignore aceste "minciuni" cu privire la situaţia din regiune, relatează DPA. citată de Agerpres.
AGERPRES - vin, 18 feb. 2022, 21:08
Șeful armatei ucrainene: Nu credeți minciunile separatiștilor. Nu intenționăm să atacăm Donbasul

Rebelii separatişti din Donbas mint populaţia din teritoriile pe care le controlează cu privire la o pretinsă ofensivă plănuită de forţele armate ucrainene, susţine Valeri Zalujnîi într-un mesaj video către populaţia din Doneţk şi Lugansk, cele două componente ale Donbasului, postat vineri pe Facebook, potrivit Ukrainska Pravda, Interfax-Ukraina şi Unian.

„Rebelii susţinuţi de Federaţia Rusă continuă să agraveze situaţia, inducându-i în mod deliberat în eroare pe locuitorii teritoriilor ocupate temporar. Declaraţiile căpeteniilor administraţiilor separatiste despre o pretinsă ofensivă a forţelor armate ucrainene şi despre scenarii de eliberare cu forţa a teritoriilor aflate sub controlul lor nu corespund realităţii”, insistă Zalujnîi.

Comandantul forţelor armate ucrainene ţine să sublinieze că ceea ce spune el „este confirmat şi de către OSCE”, care are o misiune de monitorizare în Donbas.

„Repet: conducerea militară şi politică a statului nu planifică şi nu desfăşoară operaţiuni ofensive în estul Ucrainei. Singura variantă acceptabilă pentru noi de a ne scăpa poporul şi teritoriile de ocupaţie este cea politică şi diplomatică”, susţine el.

„Un atac în Donbas ar duce în mod inevitabil la nenumărate victime în rândul populaţiei civile, motiv pentru care astfel de scenarii nu sunt luate deloc în calcul”, a spus Zalujnîi, argumentând că Kievul caută o soluţie paşnică la problemă.

„Nu credeţi minciunile ocupanţilor!”, a spus comandantul şef al armatei ucrainene, adresându-se locuitorilor din Doneţk şi Lugansk.

Situaţia s-a precipitat în ultimele ore în estul Ucrainei, unde liderii celor două republici autoproclamate Doneţk şi Lugansk au anunţat evacuarea populaţiei civile în Rusia, sub pretextul că autorităţile de la Kiev pregătesc o ofensivă pentru a cuceri Lugansk şi Doneţk.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin ministrului său interimar pentru situaţii de urgenţă să se deplaseze la Rostov, regiunea rusă de la frontiera ucraineană, unde să organizeze condiţiile de cazare pentru refugiaţii din Donbas, cerând totodată guvernului ca fiecărui refugiat să-i fie alocată suma de 10.000 de ruble (114 euro).

În ultimele 48 de ore se înregistrează o reizbucnire a confruntărilor în Donbas, scena unui conflict de opt ani între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova, pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina. Rusia a comasat zeci de mii de militari la frontiera ucraineană şi este suspectată de Occident că s-ar pregăti să invadeze ţara vecină.

În jurul orei 16:00 GMT, o maşină a explodat lângă sediul „guvernului” autoproclamatei Republici Populare Doneţk.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că vede în reizbucnirea actuală a confruntărilor în curs în estul Ucrainei „un scenariu” de „provocări” concepute de ruşi pentru a justifica un atac asupra Ucrainei, notează AFP.

Citește și: 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...