Șeful autorității italiene de supraveghere financiară vrea ca piaţa criptomonedelor să fie reglementată

Extinderea criptomonedelor fără o reglementare clară este un motiv de îngrijorare şi ar putea afecta modul în care operează piaţa, a avertizat luni Paolo Savona, şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară din Italia (Consob), transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 14 iun. 2021, 20:33
Șeful autorității italiene de supraveghere financiară vrea ca piaţa criptomonedelor să fie reglementată

Oficialul italian se alătură astfel liderilor instituţionali care au cerut o reglementare mai strânsă şi au afirmat că în acest moment criptomonedele ar putea facilita activităţile ilegale, cum ar fi spălarea de bani, şi chiar ar putea submina capacitatea băncilor centrale de a desfăşura politica monetară.

„Fără o supervizare adecvată ar putea exista o înrăutăţire a transparenţei pe piaţă, care este baza legalităţii şi alegerea raţională pentru operatorii de pe piaţă”, a declarat Paolo Savona la prezentarea raportului anual al Consob.

Citește și: https://www.economica.net/china-anunta-ca-va-lua-masuri-severe-impotriva-minarii-si-tranzactionarii-de-bitcoin_512377.html

Acesta a explicat că există în circulaţie aproximativ 4.000-5.000 de criptomonede, care nu sunt deloc reglementate.

Dacă adăugăm asta la recenta experienţă a Consob în închiderea a sute de site-uri ilegale în Italia, imaginea este îngrijorătoare”, a afirmat Savona, avertizând că aceste criptomonede ar putea facilita activităţile ilegale, cum ar fi spălarea de bani, evaziunea fiscală şi finanţarea terorismului.

„Dacă va dura prea mult până se va veni cu o soluţie la nivel european, Italia va adopta propriile sale măsuri”, a declarat şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Săptămâna trecută, Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară (BCBS) a anunţat că băncile trebuie să pună deoparte suficient capital pentru a acoperi integral pierderile în cazul în care deţin bitcoin, o decizie „conservatoare” care ar putea preveni utilizarea pe scară largă a criptomonedei de către marii creditori.

BCBS a propus o dublă abordare în privinţa cerinţelor privind capitalul pentru criptoactivele deţinute de bănci, în prima sa reglementare specifică pentru acest sector nou.

Pe plan global, băncile centrale au avertizat în mod repetat că investitorii în criptomonede trebuie să fie pregătiţi să-şi piardă toţi banii.

Marile economii, inclusiv China şi Statele Unite, au indicat în ultimele săptămâni o abordare mai dură, în timp ce dezvoltă planuri de lansare monedelor digitale bancare centrale (CBDC).

Într-un document consultativ, Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară a indicat că deşi expunerea băncilor la criptoactive este limitată, sporirea continuă a expunerii ar putea majora riscurile la adresa stabilităţii financiare globale din cauza fraudelor, a atacurilor cibernetice şi a spălării de bani, dacă nu sunt introduse cerinţe de capital.

Valoarea bitcoin şi a altor criptomonede este în prezent de aproximativ 1.600 de miliarde de dolari pe plan global, un nivel relativ redus comparativ cu nivelul împrumuturilor, derivatelor şi altor active majore deţinute de bănci.

Citește și: https://www.economica.net/hackerii-mizeaza-pe-popularitatea-bitcoin-si-a-lui-elon-musk-in-cea-mai-noua-campanie-de-frauda_516070.html

Pentru criptoactive, Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară a propus două grupuri: unul care include anumite active tradiţionale şi stablecoins (monedele stabile) care sunt reglementate conform actualelor reguli, care se aplică bondurilor, împrumuturilor, depozitelor, acţiunilor sau materiilor prime.

Al doilea grup include cripromonedelor, cum ar fi bitcoin, care se vor reglementa conform unui „tratament prudenţial conservativ”.

Bitcoin s-a apreciat luni, ajungând la 40.000 de dolari, după un alt weekend de oscilaţii ale preţului, în urma mesajelor pe Twitter ale şefului Tesla, Elon Musk, care a respins criticile privind influenţa sa pe piaţă şi a declarat că producătorul auto a suspendat plăţile cu bitcoin dar ar putea relua tranzacţiile.

Te-ar mai putea interesa și
AFM: 40.000 de persoane fizice s-au înscris la Rabla Clasic și 5.901 pentru Rabla Plus
AFM: 40.000 de persoane fizice s-au înscris la Rabla Clasic și 5.901 pentru Rabla Plus
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că aproape 40.000 de persoane fizice s-au înscris în Programul Rabla Clasic 2021, în timp ce pentru Rabla Plus au fost înregistraţi 5.901......
Cîţu: Am aprobat măsurile de relaxare a restricţiilor de la 1 august. Nu se relaxează foarte mult, multe sunt menţinute
Cîţu: Am aprobat măsurile de relaxare a restricţiilor de la 1 august. Nu se relaxează foarte mult, multe sunt menţinute
Guvernul a aprobat măsurile de relaxare, de la 1 august, a restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, a ...
Cisco anunță inovații care simplifică radical securitatea la nivel de dispozitive, rețele, aplicații și date
Cisco anunță inovații care simplifică radical securitatea la nivel de dispozitive, rețele, aplicații și date
Cisco anunță mai multe inovații care simplifică radical securitatea end-to-end la nivel de utilizatori, dispozitive, ...
Wizz Air se aşteaptă la creşterea capacităţii de zbor în această vară, aproape de nivelul de dinaintea pandemiei
Wizz Air se aşteaptă la creşterea capacităţii de zbor în această vară, aproape de nivelul de dinaintea pandemiei
Wizz Air, compania aeriană low-cost din Ungaria, se aşteaptă în iulie şi august la o creştere a capacităţii de zbor ...