Şeful Biroului francez pentru imigraţie cere utilizarea fondurilor UE pentru integrarea romilor

Economica.net
14 08. 2012
fb_romes_triel012_66722100_58433300

De-a lungul secolelor, în Europa, romii au fost consideraţi indezirabili, au fost vânaţi, încarceraţi, agresaţi sau ucişi. Nici secolul XX nu a arătat mai multă clemenţă faţă de ei, în timp ce Franţei nici nu îi pasă, apreciază oficialul, amintind că 312 au fost deportaţi la Auschwitz, iar între 200.000 şi 400.000 au murit în lagărele de exterminare sau masacraţi.

„În 1993, părinţii mei, un grup de fii şi fiice ai evreilor deportaţi din Franţa, câţiva tineri şi eu însumi, am manifestat la Rostok (Germania) – unde mai multe locuinţe ale romilor au fost arse de extrema dreaptă – împotriva intenţiei Guvernului german de a-i deporta în fosta Iugoslavie, pe atunci în război, unde riscau să fie masacraţi de miliţiile locale”, povesteşte acesta. „Rezultatul, o luptă cu poliţia şi câteva zile de închisoare pentru mine”, adaugă el.

Dar situaţia de atunci a fostei Iugoslavii nu este cea a României de azi: romii nu înfruntă un risc vital. Cei care rămân în Franţa mai mult de trei luni fără a dispune de resursele necesare, revin aici de bună voie, cu biletul de avion asigurat şi cu 300 de euro de persoană şi 100 de euro pentru fiecare copil. Unii, care au acceptat să intre într-un program agreat de Biroul francez pentru Imigraţie şi Integrare şi un comitet prezidat de la Bucureşti de ambasadorul Franţei, pot primi echivalentul a 2.600 de euro constând în materiale necesare integrării stabile în România, dar numai 2 % la sută dintre aceştia beneficiază efectiv de această măsură.

Problema romilor se adresează Franţei, statelor de provenienţă a acestor pupulaţii, dar şi Uniunii Europene (UE), apreciază oficialul francez. Ei dispun de o limbă, o cultură, o istorie, o identitate, inteligenţă şi talent, astfel încât este de datoria UE să impună României, Bulgariei şi Ungariei să asigure cu adevărat accesul tinerilor romi la educaţie şi poate de a sancţiona financiar aceste state, dacă nu o fac.

De asemenea, este datoria UE să faciliteze obţinerea de fonduri speciale în vederea sprijinirii acestor populaţii, dar aparent nici România nu schiţează nici un gest pentru a utiliza fondurile alocate de UE special pentrui integrarea romilor. Aşadar banii există, dar ceea ce lipseşte este voinţa de a-i chletui în interesul romilor, subliniază oficialul francez.