Şeful Bundesbank avertizează că măsurile îndelungate de stimulare a economiei au efecte secundare care nu trebuie ignorate

Economica.net
22 11. 2019
crestere_economica_71299000

Într-un discurs rostit la Frankfurt, la câteva ore după ce noul preşedinte al Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că va anunţa o revizuire „în viitorul apropiat”, Weidmann spune că merită analizate noile abordări care permit oficialilor să răspundă rapid la o scădere a activităţii economice, în timp ce ţin cont de potenţialele costuri şi beneficii.

„Sunt complet de acord cu Christine Lagarde – strategia de politică monetară ar trebui întotdeauna să se dezvolte într-un mod care să servească cel mai bine mandatul nostru”, a declarat Weidmann, care este şi membru al Consiliului guvernatorilor BCE.

Acesta a discutat şi despre avantajele şi limitele comunicării de către BCE a intenţiilor sale de politică monetară, şi a argumentat că mandatul instituţiei nu permite o abordare simetrică a ţintei de inflaţie, aşa cum susţin unii oficiali.

El a avertizat asupra angajamentelor de a menţine ratele mai scăzute ale dobânzilor o perioadă prea lungă de timp. „O astfel de abordare nu ar fi în linie cu obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%, şi ar putea provoca riscuri la adresa credibilităţii. Mai mult, după o perioadă îndelungată de rate scăzute ale dobânzilor, menţinerea ratelor dobânzilor mai scăzute pentru o perioadă o perioadă chiar mai lungă ar agrava riscurile şi efectele secundare ale politicii monetare ultra-relaxate”, susţine oficialul BCE.

Referindu-se la economia Germaniei, şeful Bundesbank a indicat că ţara a evitat intrarea în recesiune anul acesta şi a subliniat că există „dovezi preliminare” că s-a terminat perioada de scădere a activităţii economice. Exporturile solide şi cheltuielile consumatorilor şi ale guvernului au ajutat economia Germaniei să evite recesiunea în trimestrul trei din 2019, arată datele autorităţilor de la Berlin.