Şeful BVB: În 12 luni vor fi mai multe emisiuni de obligaţiuni corporative pe bursă

Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel, a declarat joi că în următoarele 12 luni vor fi derulate mai multe emisiuni de obligaţiuni corporative, care vor fi listate pe piaţa de capital de la Bucureşti.
Economica.net - joi, 25 oct. 2012, 11:24
Şeful BVB: În 12 luni vor fi mai multe emisiuni de obligaţiuni corporative pe bursă

„Pe corporate bond sunt mai multe proiecte în discuţie, succesul GDF le va aduce în următoarele 12 luni pe bursă”, a afirmat Anghel, într-o conferinţă de presă organizată de distribuitorul de gaze naturale GDF SUEZ Energy România.

GDF SUEZ Energy România a atras recent de pe piaţa locală de capital 250 milioane lei (54,6 milioane euro) printr-o ofertă în care a vândut obligaţiuni cu maturitate la cinci ani, cu o dobândă fixă de 7,4% pe an.

Printre cumpărătorii bondurilor s-au numărat fonduri de investiţii, fonduri de pensii şi asigurători. Emisiunea de obligaţiuni a fost suprasubscrisă în proporţie de 113%. Listarea obligaţiunilor la BVB va avea loc în jurul datei de 20 noiembrie.

„Banii din această emisiune sunt foarte buni pentru investiţiile noastre, inclusiv pentru parcul eolian. Nu avem nevoi urgente de finanţare, dar nu excludem o nouă emisiune de bonduri la un moment dat. Am văzut şi ştim acum cum se face, dar deocamdată ne mulţumim cu asta”, a declarat în conferinţă preşedintele director general al GD SUEZ Energy România, Eric Stab.

Singurele emisiuni de obligaţiuni corporative listate la BVB sunt ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (130 milioane lei) şi ale Băncii Europene de Investiţii (300 milioane lei). Cea mai recentă emisiune de obligaţiuni lansată de o companie din România şi listată la BVB a fost în 2005, de către Banca Transilvania. Titlurile au ajuns la scadenţă în 2010.

O altă emisiune de obligaţiuni corporative ar urma să fie lansată de Banca Transilvania. Instituţia de credit vrea să împrumute 30 milioane euro printr-o emisiune de obligaţiuni convertibile, cu maturitate de până la 7 ani şi pentru care ar putea plăti o dobândă anuală cu 6 – 6,25 puncte procentuale peste EURIBOR la şase luni, rată situată în prezent la 0,399%.

GDF SUEZ Energy România (fosta companie Distrigat Sud) a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 3,86 miliarde lei (910,8 milioane euro), în creştere cu 9%, şi un profit net de 261,9 milioane lei (61,8 milioane euro), în uşoară scădere.

Compania, parte a grupului energetic franco-belgian GDF SUEZ, a intrat în 2009 şi pe piaţa furnizării de energie electrică pentru clienţii business.

Anul trecut compania a vândut 35,7 TWh de gaze naturale către 1,4 milioane de clienţi, şi 133 GWh de energie electrică, segement unde compania are 480 de clienţi.

Totodată, GDF SUEZ Energy România va construi un parc eolian în judeţul Brăila, cu o capacitate instalată de 48 MW, prima unitate de acest fel a companiei în România.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord în disputa privind contractul colectiv de muncă, transmite DPA....
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...