Şeful CA Hidroelectrica: Nimic despre băieţii deştepţi. Listarea se amână. Nu se fac concedieri

Preşedintele Consiliului de Administraţie a Hidroelectrica, Remus Vulpescu, nu reuşeşte să spună care este scopul pentru care compania a cerut insolvenţa. Cert este că dacă Tribunalul va aproba cererea de insolvenţă, un administrator judiciar va prelua operaţiunile de admininistrare a companiei şi va decide cum poate aceasta să fie redresată financiar.
Mihai Banita - mar, 19 iun. 2012, 10:03
Şeful CA Hidroelectrica: Nimic despre băieţii deştepţi. Listarea se amână. Nu se fac concedieri

Iată ce a spus Vulpescu în cadrul unei conferinţe de presă ţinute cu ocazia înaintării cererii de insolvenţă a Hidroelectrica:

Creditorii sunt statul şi Fondul Proprietatea, compania nu are restanţe la bănci. Compania nu are lichidităţi, iar seceta a adâncit această problemă. Managementul a fost dezastruos. Trebuie analizate cauzele care au adus compania în această situaţie. Nu se urmăreşte vânzarea companiei pe bucăţi.

El n-a spus nimic despre contractele cu traderii de energie.

Principalele declaraţii:

Nu avem în vedere nimic cu falimentul cum ar fi vânzarea activelor, naţionalizarea companiei.

Este evident că ceva nu a funcţionat corect în companie. Trebuie să ne uităm la furnizori, clienţi, angajaţi. (Revine apoi şi spune că nu se vor face concedieri)

O companie cu active de un miliard de euro, dacă obţine un milion profit contabil, nu se poate numi o companie profitabilă. La Hidroelectrica a fost un dezastru de management.

Cererea de intrare în insolvenţă e foarte bine documentată, nu are nicio stratagemă în spate.

Compania a ajuns în situaţia să nu mai aibă lichidităţi.

Este o atribuţie a administratorului judiciar să maximizeze averea debitoarei.

Administratorul judiciar poate solicita ridicarea dreptului de administrare. Noi ne dorim ca el să facă supraveghere, nu să pierdem dreptul de administrare.

Creditorii sunt:

  • Ministerul Economiei, pentru dividendele din 2010
  • Fondul Proprietatea, dividendele din 2010
  • Apele române, redevenţe – este incalificabil ca Hidroelectrica să nu aibă lichidităţi pentru plata apei pe care o foloseşte

 

Declaraţiile au continuat:

Listarea până la sfârşitul anului nu mai pare posibilă. Vom şti dacă este după ce momentul respectiv (al insolvenţei) va fi rezolvat. (Listarea unui pachet de 10% din acţiunile companiei la Bursa de Valori Bucureşti până la sfârşitul acestui an este o obligaţie asumată de către statul român cu creditorii de la FMI, UE şi Banca Mondială, n. red.)

Suntem în ultimele zile de CV-uri (pentru managementul privat). Ştefan Gheorghe e interimar.

Dorim ca aceste cauze (petru care compania a ajuns să nu mai aibă lichidităţi) să fie identificate. Intrăm într-o procedură publică şi transparentă.

Cu ocazia ocupării funcţiei OPSPI am ajuns la concluzia că în ţara asta se produc foarte mulţi bani care nu sunt vizibili în companiile de stat care îi generează. Acţiunile se generează prin firme offshore, terţi, case de comerţ.

O grămadă de companii private au intrat în insolvenţă şi au intrat în faliment. Hidroelectrica nu a intrat în insolvenţă ca să îşi vândă averea. Vrem să avem vizibilitate asupra mecanismelor de management.

Cashflow-ul a fost negativ şi în 2011. Se putea lua aceeaşi decizie (de declarare a insolvenţei) şi atunci.

Nu voi face speculaţii (asupra contractelor cu traderii de energie). Dacă vreţi, puteţi face dumneavoastră. Nu ştiu dacă acele contracte sunt păguboase, asta o stabileşte judecătorul.

Această situaţie economică dificilă are rădăcini mai vechi. Seceta ne-a ajutat să vedem aceste probleme, care sunt mai vechi.

Hidrosind va da în judecată Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica

Hidrosind va acţiona în instanţă membrii Consiliului de Administraţie Hidroelectrica în urma deciziei acestora de a cere insolvenţa companiei, potrivit unui comunicat de presă al sindicatului salariaţilor din companie, remis marţi AGERPRES.

„Vom face plângere penală împotriva membrilor CA pentru subminarea economiei naţionale deoarece intrarea Hidroelectrica în insolvenţă este o măsură cu caracter profund anti-românesc şi nu este nicidecum îndreptată împotriva băieţilor deştepţi, cum se încearcă să se inducă opiniei publice”, se arată în comunicatul Hidrosind.

Sindicatele au solicitat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării /CSAT/, preşedintelui României şi primului ministru să intervină şi să garanteze numirea în fruntea Hidroelectrica a unor persoane din interiorul acesteia.

Compania Hidroelectrica şi-a solicitat insolvenţa, în data de 15 iunie 2012, iar dosarul urmează să fie judecat pe 20 iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Armata ucraineană a finalizat curățarea Insulei Șerpilor de echipamentele militare abandonate de forțele ruse înainte de retragere
Armata ucraineană a finalizat curățarea Insulei Șerpilor de echipamentele militare abandonate de forțele ruse înainte ...
Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea, a......
Berlinul vrea să introducă o nouă taxă în facturile de gaze naturale ale consumatorilor germani
Berlinul vrea să introducă o nouă taxă în facturile de gaze naturale ale consumatorilor germani
Guvernul german vrea să introducă o nouă taxă în facturile la gaze ale tuturor consumatorilor, în ideea de a-i ajuta ...
SUA trimit noi ajutoare militare către Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari
SUA trimit noi ajutoare militare către Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari
Pentagonul a anunţat vineri că trimite un nou ajutor militar destinat Ucrainei, în valoare de 820 de milioane de dolari, ...
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Producătorul de autobuze Otokar a depus contestație în cadrul licitației pentru achiziția a 100 de autobuze electrice ...