Şeful CFR SA, Ion Gavrilă, cercetat de DNA. Răspunsul CFR SA

Directorul general CFR SA şi managerul Alstom România sunt cercetaţi de procurorii DNA după o investigație plecată de la un banal accident, au dezvăluit surse judiciare pentru ECONOMICA.NET. Reprezentanţii CFR SA spun însă că nu au primit nicio adresă oficială din partea DNA privind demararea acestei investigaţii.
Economica.net - mar, 22 ian. 2019, 09:02
Şeful CFR SA, Ion Gavrilă, cercetat de DNA. Răspunsul CFR SA

Update 12:50 

„Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA nu a primit nicio adresă oficială din partea organelor abilitate, privind demararea unei investigaţii care să vizeze aspectele semnalate în articolul „Şeful CFR SA, Ion Gavrilă, cercetat de DNA”, publicat pe pagina online economica.net”, au spus reprezentanţii CFR SA.

Aceştia menţionează faptul că orice document solicitat CFR SA, de către autorităţile abilitate ale statului, va fi transmis instituţiei respective în cel mai scurt timp.

Contractele acordate de CFR SA gigantului ALSTOM din Franța sunt investigate de DNA, conform unor surse judiciare. Procurorii verifică modul în care au fost atribuite contractele respective, precum și relațiile personale de afaceri dintre Gabriel Stanciu, managerul Alstom și Ion Gavrila, directorul CFR SA, spun surse judiciare pentru ECONOMICA.NET.

Procurorii vor să verifice o pistă conform căreia Gabriel Stanciu a utilizat sume plătite drept comisioane pentru a obține aceste contracte în România. Având în vedere că contractele sunt finanțate din fonduri UE, există un risc ridicat ca România să piardă sute de milioane de euro în această relație dintre ALSTOM – CFR. Totul a pornit după un accident de mașină petrecut la Strehaia, între Severin și Craiova, pe 13 octombrie 2018.

Evenimentul a avut loc în weekend, sâmbătă seară, iar șeful CFR SA fost preluat cu elicopterul și dus la Spitalul Bagdasar Arseni din București. După acest accident, procurorii au descoperit că Ion Gavrila conducea o mașină Dacia Duster cu numărul B-92-CPP, utilizatorul final al mașinii fiind ALSTOM TRANSPORT. Pornind de la acest detaliu, procurorul de caz a avansat cu ancheta și, în ultima perioadă a primit și informații financiare grave din Franța.

 Alstom derulează cele mai bănoase – și în egală măsură, cele mai întârziate –contracte din România cu CFR SA. Acestea visează reabilitarea căii ferate pentru segmentele Coşlariu-Micăsasa (electrificare, furnizare de energie electrică, telecom), Simeria-Vinţu de Jos (electrificare, telecom, sistem de informare a călătorilor) şi segmentul km 614-Curtici (electrificare, semnalizare).

Însumate, proiectele depăsesc 900 de milioane de euro. Cum tronsoanele au strâns mari întârzieri, situația a dus la pierderi substanțiale de fonduri din fostul exercitiu financiar european 2007 – 2013. Nefiind terminate la timp, proiectele au fost fazate în noul exercitiu european 2014 – 2020 si, practic, au intrat în noile fonduri europene ce ar fi putut fi folosite pe proiecte noi. Deși nu a livrat proiectele la timp, Alstom vrea să obțină un nou contract uriaș.

E vorba de aproximativ 28 km de cale ferata ce reprezinta subiectul unui plan de reabilitare de aproape 650 de milioane de euro, între localitățile Cața și Apata, pe porțiunea Brașov-Sighișoara a Cordonului IV Paneuropean, unde noul traseu va fi puternic modificat, urmând a fi construite trei tuneluri care în total vor avea peste 12 km.

Pentru aceste contracte, Alstom a mutat războiul și în instanțe, folosind un model patentat de companie pretutindeni în lume. Și asta deoarece, în ciuda presiunilor făcute de gigantul francez, în vară, oficialii CFR SA au anunţat că asocierea Brasig Strabag -Swietelsky a câştigat licitaţia pentru modernizarea subsecţiunilor de cale ferată Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara, aflate pe secţiunea Braşov – Sighişoara, cu o ofertă de 3,143 miliarde de lei (aproape 700 de milioane de euro) fără TVA. Alstom a depus contestaţie la Tribunal şi a cerut anularea actului.

Pe 19 octombrie, judecătorii au dat soluţia, respingând cererea Alstom ca neîntemeiată, conform legislaţiei actuale, însă francezii au făcut recurs.
Interesant este înă că, la doar o lună de la ciudatul accident al directorului CFR SA, pe 23 noiembrie 2018, Alstom a mai câștigat un contract enorm, de 322 milioane euro, potrivit clubferoviar.ro.

Contractul prevede modernizarea infrastructurii și suprastructurii feroviare pe subtronsonul (2c) Cap Y Ilteu – Gurasada, situat pe Axa prioritară TEN-T 22 (Coridorul Rin-Dunăre, ramura nordică) Nürnberg-Praga-Viena-Budapesta-Curtici-Simeria-Brașov-București-Constanța.

Drept la replică Alstom

Ca urmare a publicării de către Economica.net a articolului cu titlul „Şeful CFR SA, Ion Gavrilă, cercetat de DNA. Răspunsul CFR SA”, în data de 22 ianuarie, compania Alstom a trimis următorul drept la replică:

„Informațiile referitoare la activitatea Alstom incluse în articol sunt complet eronate.Alstom nu a primit nicio adresă oficială din partea instituțiilor abilitate, referitoare la demararea vreunei investigații care să vizeze aspectele semnalate în articolul respectiv. Pentru Alstom, o conduită etică este prioritatea absolută în toate activitățile sale, lucru confirmat și de certificarea ISO 37001 acordată de AFNOR Certification”.

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...