Șeful Colonial Pipeline a recunoscut că a plătit 4,4 milioane de dolari hackerilor care au blocat activitatea companiei

Directorul general al Colonial Pipeline, Joseph Blount, a recunoscut într-un interviu acordat Wall Street Journal (WSJ) că firma sa a plătit o răscumpărare de 4,40 de milioane de dolari unor hackeri, după un atac cibernetic care a paralizat cea mai mare reţea de conducte petroliere din SUA, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 19 mai 2021, 20:04
Șeful Colonial Pipeline a recunoscut că a plătit 4,4 milioane de dolari hackerilor care au blocat activitatea companiei

Săptămâna trecută, Colonial Pipeline şi-a închis reţeaua de oleoducte cu o lungime de 8.850 de kilometri care este utilizată pentru a transporta carburanţi, inclusiv benzină, motorină şi combustibil pentru avioane, în ideea de a-şi proteja sistemele informatice.

Colonial Pipeline, unul dintre cei mai mari distribuitori de carburanţi din SUA, conectează rafinăriile din zona Golfului Mexic cu centrele urbane din Atlanta şi până în New York. Într-o zi normală, compania transportă 2,5 milioane de barili (105 milioane de galoane) de combustibili, o cantitate care depăşeşte întregul consum al Germaniei.

Joseph Blount a declarat pentru WSJ că a plătit banii pentru binele tuturor.

„Ştiu că este o decizie extrem de controversată. Nu am luat-o cu uşurinţă. Recunosc că nu m-am simţit în largul meu văzând că banii ajung la oameni de acest tip”, a explicat şeful Colonial Pipeline. Acesta a adăugat că „aşa trebuia procedat pentru ţară”.

Hackerii, care potrivit FBI au legătură cu un grup denumit Darkside, sunt specializaţi în atacuri ransomware împotriva companiilor mari şi mijlocii, cărora le cer apoi mii sau chiar milioane de dolari pentru a le debloca sistemele şi se crede că sunt localizaţi în Rusia sau Europa de Est.

Citește și: Colonial Pipeline a plătit o răscumpărare de cinci milioane de dolari unor hackeri care i-au atacat sistemul informatic (economica.net)

Ransomware este un tip de malware pe care infractorii cibernetici îl folosesc pentru a face rost de bani, după ce aceştia restricţionează accesul la datele utilizatorilor până la plata răscumpărării, prin utilizarea criptării sau blocarea acestora.

Potrivit unui raport publicat luna trecută, sumele plătite de victimele atacurilor de tip ransomware au crescut în 2020 cu 311%, până la aproximativ 350 milioane de dolari în criptomonede. Răscumpărarea medie plătită de o organizaţie victimă a atacurilor de ransomware în 2020 a fost de 312.493 de dolari.

Citește și: Prețul galonului de benzină în SUA a depășit trei dolari, după ce acitivitatea unui distribuitor mare a fost afectată de un atac cibernetic (economica.net)

Săptămâna trecută, preşedintele SUA, Joe Biden, a semnat un ordin executiv pentru a consolida securitatea cibernetică a ţării şi a proteja reţelele guvernului federal. Ordinul executiv are drept scop eliminarea barierelor care ameninţă schimbul de informaţii între guvern şi sectorul privat.

Şeful statului american a luat această măsură în urma unor incidente din domeniul securităţii cibernetice precum SolarWinds, Microsoft Exchange şi atacul ransomware asupra Colonial Pipeline.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...