Şeful Conpet îl contrazice pe Ponta: Chiţoiu nu mi-a cerut demiterea lui Anastase, director în firmă

Directorul general al Conpet, Dorin Tudora, îl contrazice pe premierul Victor Ponta, şi susţine că ministrul Economiei nu i-a cerut "în mod direct" demiterea lui Corneliu Anastase, tatăl Robertei Anastase, care este şef de departament în companie şi nu consilier.
Economica.net - vin, 01 iun. 2012, 14:52
Şeful Conpet îl contrazice pe Ponta: Chiţoiu nu mi-a cerut demiterea lui Anastase, director în firmă

Premierul Ponta a declarat joi că directorul Conpet a refuzat să îl demită pe tatăl Robertei Anastase din postul de consilier, deşi cererea i-a fost adresată chiar de către ministrul Economiei, argumentând că a fost numit la conducerea companiei de fostul ministru de resort în baza unui contract de manager.

„Ministrul Economiei, ieri, l-a chemat pe şeful de la Compet şi i-a zis: «Îl demiţi pe domnul consilier, nu mai pui pe nimeni în loc». Şeful de la Compet i-a zis: «Nu vreau. Eu sunt acolo că m-a numit fostul ministru şi am contract de manager»”, a relatat Ponta, la Realitatea TV.

Şeful Conpet declară, într-un comunicat, că a fost contactat telefonic vineri de către şeful de cabinet al ministrului Economiei Daniel Chiţoiu, care i-a cerut dispunerea demiterii din funcţia de consilier a lui Corneliu Anastase, motivul invocat fiind campania de presă privind salariul tatălui Robertei Anastase ca angajat al companiei.

„Contrar afirmaţiilor făcute aseară de primul ministru Victor Ponta, nu am avut nicio întâlnire cu ministrul Economiei, domnul Daniel Chiţoiu, în care acesta să-mi fi cerut în mod direct demiterea domnului Corneliu Anastase”, a declarat Tudora, în comunicat.

El a precizat că Anastase ocupă funcţia de şef al Departamentului de Management, Strategie şi Comunicare, nu de consilier, iar demiterea unui salariat cu funcţie de conducere pentru motive care nu ţin de persoana sa poate avea loc prin desfiinţarea postului, care nu poate fi operată fără concursul Consiliului de Administraţie. În caz contrar, compania şi directorul general se expun contestării în instanţă, potrivit sursei citate.

„Motivul invocat de reprezentanţii Ministerului Economiei nu poate constitui o bază legală pentru demiterea unui angajat al societăţii pe care o conduc. Nimeni nu poate solicita o demitere a angajatului doar pe motivul salariului pe care îl încasează. Nivelele de salarizare din cadrul Conpet au fost stabilite în anul 2007, în raport cu salariul directorului general de atunci. În poziţia pe care o ocupă, domnul Corneliu Anastase primeşte aproximativ acelaşi salariu ca şi ceilalţi 7 directori şi şefi de departamente din cadrul companiei. În această logică, toţi şefii şi directorii de departamente de la Conpet ar trebui daţi afară din cauza salariilor pe care le încasează. Indiferent ce directori ar fi angajaţi în locul celor actuali, aceştia ar încasa aceleaşi sume”, a spus şeful Conpet.

El a adăugat că firma pe care o conduce nu primeşte bani de la bugetul de stat, fiind o societate care a înregistrat anual profit şi care şi-a achitat la timp obligaţiile către stat şi către terţi.

Tudora a mai spus că Anastase este angajat al Conpet din 2002, unde a îndeplinit mai multe funcţii de conducere, „dovedindu-se profesionist în activitatea sa”.

Primul ministru afirmase joi că salariul încasat de tatăl Robertei Anastase de la o companie de stat, de 320 milioane lei vechi lunar, este inacceptabil.

Presa a relatat că tatăl Robertei Anastase, Corneliu Anastase, a câştigat în luna martie 2012 un salariu de 35.000 de lei, în calitate de consilier al directorului Conpet.

Potrivit unor documente obţinute de presă, în ianuarie 2009 tatăl preşedintei Camerei Deputaţilor a câştigat 7.150 de lei. În ianuarie 2010, avea un salariu de 12.240 de lei, iar în septembrie – 22.131 de lei. În decembrie 2011, salariul lui Anastase a ajuns la 35.068 lei, pentru ca în primele două luni ale anului 2012 să scadă la 15.067. În martie 2012, Corneliu Anastase a câştigat 35.155 lei.

Premierul Ponta a afirmat că, după ce a văzut că tatăl preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, câştigă 32.000 de lei lunar, nu i se pare anormală impunerea taxei de solidaritate, spunând că nu crede că venitul respectiv e obţinut pe baza aptitudinilor extraordinare, ci pe interes politic.

Conpet Ploieşti a înregistrat în primele trei luni venituri de 95,5 milioane lei (21,7 milioane euro), în scădere cu 1,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi a consemnat un profit net în urcare cu 3%, la 11,4 milioane de lei (2,6 milioane euro).

Compania, listată pe piaţa Rasdaq a BVB, administrează sistemul naţional de transport al produselor petroliere.

Ministerul Economiei controlează 58,71% din capital, iar Fondul Proprietatea deţine 29,7% din titluri.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...