Şeful Deutsche Telekom: Este timpul pentru fuziuni pe piaţa europeană a telefoniei

Companiile de telefonie din Europa trebuie să profite de conjunctura actuală şi să se consolideze, dacă vor să reziste concurenţei internaţionale, a declarat într-un interviu director general al Deutsche Telekom, Rene Obermann, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 28 nov. 2013, 18:13
Şeful Deutsche Telekom: Este timpul pentru fuziuni pe piaţa europeană a telefoniei

„Acum este momentul protrivit pentru consolidare. Trebuie să gândeşti în perspectiva a 10-15-20 de ani”, a spus Obermann.

Operatorii europeni de telefonie au devenit ţinte avantajoase de preluare pentru investitorii străini, după scăderea de anul trecut a preţurilor acţiunilor, provocată de reducerea tarifelor impusă de autorităţile de reglementare şi de creşterea economică nesatisfăcătoare.

Compania America Movil a miliardarului mexican Carlos Slim a încercat în acest an să cumpere Royal KPN, dar a eşuat luna trecută, după ce operatorul olandez a calificat oferta drept prea scăzută.

Deutsche Telekom, al doilea mare operator de telefonie din Europa, este prea mic pentru a concura pe piaţa internaţională, pe termen lung, a spus Obermann.

Operatorul german de telecomunicaţii, cu operaţiuni în Europa de Est şi în Statele Unite, are o capitalizare de piaţă de 52 miliarde de euro (70,3 miliarde de dolari). Capitalizarea de piaţă a grupului american AT&T este de 187 de miliarde de dolari.

Obermann a arătat că o cooperare cu Orange în domeniul achiziţiilor şi utilizării reţelelor, pe unele pieţe, este un început şi ar putea fi un model pentru alte companii europene. El a refuzat să spună cum ar putea evolua parteneriatul.

Grupul german şi Orange deţin împreună compania EE, cel mai mare operator wireless din Marea Britanie.

Comisarul pentru industria digitală Neelie Kroes promovează creşterea unităţii pieţelor de telefonie din Europa şi a declarat luna trecută că planurile sale ar putea conduce în ultimă instanţă la consolidarea industriei la nivel comunitar.

În acest an au fost anunţate sau au fost deja finalizate 161 de acorduri între companii de telecomunicaţii şi cablu din Europa, potrivit datelor Bloomberg.

Liberty Global, cea mai activă dintre companii în privinţa achiziţiilor, a cumpărat Virgin Media, pentru circa 16 miliarde de dolari, iar Vodafone Group a cumpărat Kabel Deutschland Holding pentru 7,5 miliarde de euro.

În luna noiembrie, acţionarii KPN au aprobat vânzarea diviziei germane către Telefonica, pentru 8,55 miliarde de euro, în urma căreia va fi creat cel mai mare operator wireless din Germania,n funcţie de numărul clienţilor.

Companiile europene de telefonie sunt ţinte atractive pentru investitorii din afara regiunii, aşa cum demonstrează interesul Liberty Global.

Hutchison Whampoa, cel mai mare investitor asiatic în industria europeană wireless, a finalizat în acest an un acord prin care va adăuga active Orange la divizia sa austriacă. Compania din Hong Kong a convenit ulterior achiziţia activelor din Irlanda ale Telefonica.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...