Şeful DIICOT, Alina Bica, reţinută de DNA pentru 24 de ore

Economica.net
20 11. 2014
alina_bica__87654_27732500

CSM a încuviinţat reţinerea şi arestarea la domiciliu a Alinei Bica.

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de şeful DIICOT, Alina Bica, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acest dosar au fost reţinuţi Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, la data faptelor, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

‘Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase”, informează DNA.

Alina Bica, procurorul şef al DIICOT, se află în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde este audiată de mai multe ore, informează România TV. Procurorii DNA cer CSM aviz pentru reţinerea acesteia.

Alina Bica ar fi audiată într-un dosar privind fapte de corupţie în legătură cu favorizarea omului de afaceri Gheorghe Stelian în primirea unor despăgubiri, informează România TV. În momentul în care Gheorghe Stelian ar fi obținut 150 milioade de euro în urma unor restituiri ilegale de terenuri de la ANRP, Alina Bica ocupa funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Jistiției. Aceasta fusese desemnată de conducerea ministerului pentru a face parte din comisia de restituire de la ANRP, care i-a dat suma respectivă lui Gheorghe Stelian.

Şefa DIICOT a fost luată cu mandat şi adusă la audieri.

Totodată, DNA a cerut deja Secţiei pentru procurori a CSM încuviinţarea reţinerii Alinei Bica.

Potrivit unor surse România TV, în dosarul în care este audiată Alina Bica, ar fi fost reţinută, în această seară, Luminiţa Alexandru, o apropiată a Elenei Udrea. De asemenea, aceleaşi surse menţionează că în dosar apar numele Elenei Udrea şi a lui Ioan Oltean.

Deocamdată niciun oficial al DNA, DIICOT şi CSM nu a comunicat un punct de vedere oficial în legătură cu informaţiile apărute în presă.

Numele procurorului şef al DIICOT, Alina Bica, a apărut în presa în scandalul legat de vizita la Paris, alături de Elena Udrea, preşedintele PMP, cu puţin timp înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale.

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a face verificări în cazul procurorului-şef al DIICOT, Alina Bica, privind semnalările din presă despre deplasarea acesteia la Paris cu liderul PMP, Elena Udrea.

Alina Bica a fost numită la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în mai 2013, prin decret prezidenţial, la propunerea ministrului interimar de atunci al Justiţiei, premierul Victor Ponta. Este procuror din 1996, când a intrat în magistratură la Parchetul Sfântu Gheorghe. În 2003 avansează la Parchetul instanţei supreme, la Serviciul de Combatere a Marii Criminalităţi Economice, devenit ulterior DIICOT. Între 2009 şi 2012 a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, fiind parte a comisiilor care au lucrat la noile coduri penale.