Şeful diplomaţiei UE: „Rusia pierde” războiul împotriva Ucrainei

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi-a declarat luni convingerea că 'Rusia pierde' războiul împotriva Ucrainei, potrivit EFE.
AGERPRES - lun, 17 oct. 2022, 12:55
Şeful diplomaţiei UE:

‘Moral, politic, inclusiv militar, Rusia pierde acest război’, a afirmat Borrell la sosirea la reuniunea miniştrilor de externe din UE la Luxemburg, în cadrul căreia aceştia vor aproba misiunea de instruire a armatei ucrainene şi noi fonduri pentru trimiterea de arme Kievului.

‘Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina’, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

Miniştrii de externe din UE urmează să dea undă verde ‘unei puternice misiuni de formare’ militară, a spus Borrell, în cadrul căreia UE doreşte să antreneze 15.000 de militari ucraineni de la jumătatea lunii noiembrie pentru următorii doi ani.

Antrenamentele nu se vor desfăşura în Ucraina, ci în ţările UE care s-au declarat dispuse să participe la această misiune, între care şi Spania, de formare, care le va completa pe cele deja desfăşurate individual de Germania, Polonia, Ţările de Jos sau SUA.

Miniştrii de externe vor aproba, de asemenea, o nouă tranşă de 500 de milioane de euro pentru finanţarea livrărilor de arme către Ucraina din Fondul European pentru Pace, ceea ce ridică totalul asistenţei financiare a UE alocate în acest scop la 3 miliarde de euro de când Rusia şi-a declanşat invazia la 24 februarie.

Borrell s-a referit şi la ‘veştile proaste despre atacuri ruseşti’ care au lovit luni dimineaţă din nou Kievul cu drone kamikaze, dar a evitat să menţioneze provenienţa iraniană a acestor drone.

‘Este ceva despre care se va discuta şi vom studia dovezile concrete ale implicării, pe care Iranul o neagă energic. Vom vedea de ce fel de informaţii dispunem’, a spus şeful diplomaţiei europene.

În acest sens, Borrell a disociat sprijinul iranian pentru Rusia de sancţiunile pe care Cei 27 le vor aproba luni împotriva responsabililor iranieni pentru represiunea pe care autorităţile de la Teheran o desfăşoară împotriva manifestanţilor care protestează împotriva morţii lui Mahsa Amini.

În privinţa relaţiilor cu Iranul, şeful diplomaţiei europene a spus că nu se aşteaptă la ‘nicio mişcare’ din partea guvernului acestei ţări pentru deblocarea negocierilor cu privire la acordul nuclear.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...