Şeful E.On România, căreia ANRE îi taie profitabilitatea cu 40% la 5,07%: “Negociem, 7% e satisfăcător, altfel nu mai avem bani de investiţii”

Scăderea ratei reglementate de rentabilitate a distribuţiei de electricitate şi gaze îi nemulţumeşte pe cei de la E.On România. Ei spun că reducerea va afecta investiţiile în dezvoltarea şi modernizarea reţelei şi că, în final, tot clientul va fi cel dezavantajat.
Mihai Nicuţ - joi, 24 mai 2018, 10:33
Şeful E.On România, căreia ANRE îi taie profitabilitatea cu 40%  la 5,07%: “Negociem, 7% e satisfăcător, altfel nu mai avem bani de investiţii”

„Vrem doar să scădem preţul, sau să asigurăm servicii mai bune? Dacă vrem să aducem reţelele din România la nivelul celor din Europa, trebuie să investim. Avem nevoie de stimulente ca să investim. Dacă doar reducem rata de rentabilitate, nu vom mai avea bani să facem investiţiile”, a spus Frank Hajdjinjak, directorul general al E.On România, întrebat cum comenteată recentele decizii ale ANRE referitoare la scăderea dramatică a ratei reglementate a rentabilităţii pentru următoarea perioadă de reglementare, 2019-2024, lansată în dezbatere publică de ANRE.

Autoritatea a propus o rată reglementată de rentabilitate de 5,07% pentru activitatea de distribuție a gazelor naturale şi a energiei electrice. Rata de profitabilitate va fi mai mică cu 35%, la energie electrică, şi cu 40% mai mică, la gaze, faţă de nivelurile actuale: 7,7% la electricitate şi 8,43% la gaze naturale.

„Este doar o propunere, vor urma negocieri cu ANRE”, a spus Hajdjinjak.

El a explicat şi de ce este prea mic acest nivel. „În ţările europene, această rată reglementată a rentabilităţii este legată de costurile de finanţare. Este rata bondurilor pe zece ani, pe care le emite statul, la care se adaugă un procent de 3-5%. Or, în momentul de faţă, bondurile pe 10 ani ale României au o dobândă de 4,5%-4,6%, iar ANRE ne impune 5,07%” s-a plâns Hajdinjak.
Aşadar, potrivit calculului şefului E.On, un nivel corect al profitabilităţii recunoscute ar fi de7,5-8%. „Un nivel de 7% ar fi satisfăcător”, a spus Hajdinjak.

În opinia sa, soluţia este implementarea unui sistem de protecţie a consumatorilor vulnerabili.

‘Înţeleg discuţiile despre preţuri, dar trebuie să punem altfel problema. România are printre cele mai mici tarife de distribuţie din Europa. Problema este că trebuie să ne adresăm consumatorilor vulnerabili, să fie implementat un sistem care să protejeze oamenii care au cu adevărat nevoie. Nu să luăm măsuri populiste. În acelaşi timp, trebuie să existe un cadru care să asigure atragerea de investiţii’, a adăugat şeful E.ON România.

E.On a programat în acest an investiţii de circa 500 de milioane de lei în special în modernizarea şi extinderea reţelelor de gaze şi energie electrică, în creştere de la 475 de milioane de lei în anul 2017.

E.On este unul dintre cei doi mari distribuitori şi furnizori de gaze din România, şi unul dintre cei patru furnizori şi distribuitori mari de energie electrică, cu un număr total de 3,1 milioane de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Sanador a avut marjă de profit de 5,72% în 2020, cea mai mare din 2015 încoace. Afacerile nete cresc la peste 409 milioane de lei
Sanador a avut marjă de profit de 5,72% în 2020, cea mai mare din 2015 încoace. Afacerile nete cresc la peste 409 milioane ...
Sanador, o afacere cu capital integral autohton, deţinută de Doris Andronescu, şi unul dintre cei mai mari jucători din piaţa serviciilor medicale private din ţară, a avut în 2020 cea mai......
Sterilizările BNR tind să devină săptămânale pentru a strânge lichiditatea din piaţă. ROBOR bate însă pasul pe loc şi nu are de gând să crească
Sterilizările BNR tind să devină săptămânale pentru a strânge lichiditatea din piaţă. ROBOR bate însă pasul pe ...
Banca Centrală a avut pe 15 iunie cea mai mare operaţiune de atragere de depozite de la bănci din septembrie 2019 şi ...
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda găurilor uriașe. ASF și City, către brokeri: „Nu opriți vânzările! Există încă interes pentru preluare”
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda ...
Cu întreaga conducere suspendată și cu acționariatul decăzut din drepturi, City Insurance, cea mai mare companie de ...
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit miercuri că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că, dacă opozantul ...