Şeful Enel: Deficitul de personal şi de materiale de bază încetinesc tranziţia energetică

Deficitul de personal şi de materiale de bază sunt principalele constrângeri ale ritmului tranziţiei energetice pentru principalii furnizori de energie electrică, cum ar fi Enel SpA, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, a afirmat pentru Reuters directorul general Francesco Starace.
AGERPRES - mar, 22 iun. 2021, 12:07
Şeful Enel: Deficitul de personal şi de materiale de bază încetinesc tranziţia energetică

Enel este cea mai mare companie de energie regenerabilă listată din lume în funcţie de capacitatea instalată şi intenţionează să cheltuiască 150 miliarde de euro din proprii săi bani pentru a-şi tripla aproape capacitatea deţinută, la 120 gigawaţi (GW) şi să-şi reducă emisiile de carbon cu 80% până în 2030, scrie Agerpres.

Într-un interviu acordat la conferinţa Reuters Global Energy Transition, Starace a explicat că deşi ar fi posibil să fie finanţat un plan de tranziţie mai agresiv, constrângerile legate de capacitate ar face mai dificilă o creştere mai rapidă.

„Adevărata limitare e dată de oameni … şi de lipsa materiilor prime. Cât de mulţi oameni pot fi puşi la un loc şi pregătiţi … să facă asta în mod corespunzător, să fie motivaţi şi să rămână în companie?”, s-a întrebat şeful Enel.

Acesta a adăugat că redresarea economiei mondiale în urma pandemiei a dus la un deficit de aprovizionare cu unele materii prime precum şi cu echipament specializat pentru industria regenerabilă.

„Astăzi, dacă vrei turbine eoliene livrate în 2022 nu vei găsi, poate doar pentru 2024”, a declarat Starace.

Acesta a explicat că pandemia s-a dovedit a fi o fereastră în viitor deoarece atât de multe reţele din numeroase ţări au fost mai dependente de energia regenerabilă decât erau anterior. Cei care susţin folosirea cărbunelui şi a gazelor pentru producerea energiei argumentează că energia eoliană şi solară depinde de condiţiile climatice iar combustibilii fosili ar fi necesari pentru garantarea furnizării.

Pandemia a schimbat asta deoarece sistemele energetice au absorbit fără probleme un nivel ridicat de energie provenită din surse eoliene şi solare.

„A fost ca şi cum am fi trăit trei ani în unul. Ştim că viitorul este sigur şi ştim că putem trăi destul de bine”, a afirmat şeful Enel.

Acesta a apreciat că Statele Unite, Europa şi America Latină sunt zonele cheie ale Enel, în timp ce sud-estul Asiei şi India vor fi viitoarele pieţe de creştere.

Întrebat ce ar putea face guvernele pentru tranziţia energetică, el a spus că este necesar să se concentreze pe implementarea noilor tehnologii disponibile în loc să risipească timp şi bani pentru a dezvolta ceea ce este încă nedemonstrat. „Nu faceţi tot timpul filme SF. Gândiţi-vă la ce tehnologii avem acum şi lucraţi din greu”, a declarat Starace.

Enel Spa, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, are o prezenţă importantă pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea Ecologiştilor
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea ...
Austria va renunţa, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a reţelei de autostrăzi pentru a combate ...
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Euro începe prima zi bancară din luna decembrie la 4,95 lei, pe piaţa interbancară. Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ...
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă persoanele fizice la operaţiuni online
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă ...
Printr-o notă electronică transmisă clienţilor săi, Raiifeisen Bank anunţă că de la 1 februarie 2022 modifică aproape ...