Şeful Enel: Procesul cu SAPE e în mâinile arbitrilor de la Paris. O decizie, probabil în 2017

Curtea de Arbitraj de la Paris ar putea da o decizie în procesul dintre Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE) şi Enel probabil în 2017, a declarat, miercuri, directorul general al Grupului Enel, Francesco Starace, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 18 nov. 2015, 15:35
Şeful Enel: Procesul cu SAPE e în mâinile arbitrilor de la Paris. O decizie, probabil în 2017

‘Arbitrajul continuă la Paris. Este în mâinile arbitrilor. Credem că o să se ajungă la o decizie, probabil nu în 2016, ci în 2017. Deci, aşteptăm să vedem’, a spus Starace.

SAPE a deschis la mijlocul anului trecut o acţiune împotriva Enel la Tribunalul de Arbitraj de la Paris, în cazul vânzării de către Electrica a participaţiei minoritare din fosta filială Muntenia Sud. Statul român solicită, prin SAPE, plata de către Enel a unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opţiunea ‘Put’.

Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud (dreptul de Opţiune ‘Put’), menţionau anul trecut reprezentanţii Departamentului pentru Energie.

Reprezentanţii Enel afirmau că valoarea exactă pentru achiziţionarea pachetului minoritar de acţiuni la Enel Muntenia Sud nu este definită cu precizie în contractul de privatizare, ci ar trebui calculată în baza unor anumite elemente ce pot lăsa loc la interpretări.

Oficialii Enel spuneau că au avut discuţii în acest sens cu cei de la Electrica, însă nu s-a ajuns la un numitor comun.

‘În spiritul acestor prevederi s-au purtat discuţii despre această valoare, de la momentul când Electrica şi-a exercitat opţiunea de vânzare, însă până la acest moment dezacordul nu a putut fi soluţionat în avantajul reciproc al părţilor. În astfel de cazuri, dacă o înţelegere nu poate fi atinsă, există întotdeauna posibilitatea de a înainta cazul către Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, conform cu practica comercială internaţională”, precizau anul trecut reprezentanţii Enel.

În România, compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea.

SAPE este o societate aflată în portofoliul Departamentului pentru Energie, care a fost înfiinţată în anul 2014 ca urmare a divizării parţiale a Electrica înainte de listarea la bursă. Societatea gestionează pachetele minoritare de acţiuni deţinute la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice care au fost privatizate, inclusiv litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit și azi, pentru a șasesa oară în două săptămâni. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit și azi, pentru a șasesa oară în două săptămâni. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom a crescut din nou în această dimineață prețul benzinei și motorinei vândute în stațiile proprii. Este a șasea scumpire consecutivă....
Paris Motor Show 2024: Renault 4 mizează pe îmbinarea între retro și futurism
Paris Motor Show 2024: Renault 4 mizează pe îmbinarea între retro și futurism
Francezii de la Renault au prezentat astăzi la Mondial de l”Auto 2024 un al doilea model din seria vehiculelor electrice ...
Vom cumpăra RCA doar de la „roboți”? S-a încheiat prima conferință centrată pe efectele tehnologiei în asigurări. Prezență de top inclusiv din mediul politic
Vom cumpăra RCA doar de la „roboți”? S-a încheiat prima conferință centrată pe efectele tehnologiei în ...
Zilele trecute, s-a desfășurat, la Cluj-Napoca, Transilvania Insurance Days 2024, un eveniment mai puțin uzual pentru ...
Importurile de cărbune ale Chinei au ajuns la maxime lunare, în septembrie
Importurile de cărbune ale Chinei au ajuns la maxime lunare, în septembrie
Importurile chineze de cărbune au crescut la un maxim lunar în septembrie, datorită creșterii consumului și scăderii ...