Şeful FMI cere Chinei să îşi îmbunătăţească comunicarea cu privire la politicile economice

Economica.net
21 01. 2016
beijing_72482100

Prezentă la Forumul de la Davos, Christine Lagarde a afirmat că în prezent a doua economie a lumii s-a angajat într-o serie de transformări economice colosale. ‘Dată fiind amploarea acestor transformări, există o problemă de comunicare din partea autorităţilor’, a apreciat Lagarde.

Încetinirea pronunţată a activităţii economice, devalorizarea surprinzătoare a yuanului şi gestionarea haotică a pieţelor bursiere au ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea Beijingului de a reechilibra economia spre un model de creştere bazat mai mult pe consumul intern şi care să acorde un rol crescut sectorului privat. Scăderile semnificative înregistrate la începutul acestei luni de bursele chineze, care s-au făcut resimţite la nivel global, au crescut starea de îngrijorare generală, în timp ce yuanul continuă să se deprecieze, ceea ce accelerează fuga capitalurilor din China.

‘Dacă există un lucru pe care pieţele nu îl iubesc este incertitudinea, atunci când pieţele nu ştiu care este strategia Chinei şi ce direcţie va lua cursul yuanului’, a declarat Christine Lagarde. ‘O comunicare mai clară şi mai intensă ar ajuta în mod clar la tranziţia economică din China’, a adăugat directorul general al FMI.

Datele statistice publicate marţi arată că, în 2015, China a înregistrat o creştere a Produsului Intern Brut de 6,9%, cel mai slab ritm de creştere economică înregistrat de China după 1990.

În paralel, Christine Lagarde a primit joi susţinerea oficială din parte miniştrilor de Finanţe din Germania şi Marea Britanie pentru un al doilea mandat în funcţia de director general al FMI. Lagarde a răspuns că este pregătită să ia în considerare un al doilea mandat, dar a insistat că statele membre sunt cele care vor decide acest lucru.

Într-un comunicat de presă, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat miercuri că procedurile pentru desemnarea unui nou director general vor avea loc ‘până la începutul lunii martie’. Candidaturile urmează să fie depuse de joi până pe 10 februarie, iar Consiliul de Administraţie al Fondului, care reprezintă cele 188 de state membre, speră să facă alegerea finală ‘până pe 3 martie’ pe baza ‘consensului’, a menţionat instituţia într-un comunicat.