Şeful Ford România: Trebuie să vedem ce se va întâmpla în România. În funcţie de asta, ne vom investi banii în viitor

Șeful Ford România, compania cu sediu la Craiova, a declarat, într-un interviu acordat RFI, că a venit timpul ca guvernul român să treacă de la vorbe la fapte, referindu-se la problemele pe care le are ţara noastră cu infrastructura şi cum acest aspect reprezintă un dezavantaj competitiv. Întrebat ce va face Ford dacă întârzierile la drumul expres Craiova-Piteşti continuă şi dacă ia în considerare măsuri specifice sau chiar mutarea fabricii în afara țării sau în altă zonă, şeful Ford a spus: "Răspunsul direct la întrebare este nu". 
Economica.net - mie, 17 apr. 2019, 06:08
Şeful Ford România: Trebuie să vedem ce se va întâmpla în România. În funcţie de asta, ne vom investi banii în viitor

„Am investit 1,5 miliarde de euro în fabrica de la Craiova. I-am investit, iar până la sfârșitul acestui an vom produce un al doilea produs aici (n.r. modelul Puma). Acea investiție a fost una pe termen lung. Pe măsură ce mergem înainte, compania va lua decizii referitoare la unde își va investi banii. Va investi acolo unde are sens să investească din perspectiva de business. Așa este în orice țară. Trebuie să vedem ce se va întâmpla în România și, având în vedere ceea ce se va întâmpla efectiv, ne vom investi banii în viitor”, a spus britanicul Ian Pearson, CEO-ul Ford România pentru RFI.

„Majoritatea componentelor noastre vin pe camioane. Iar odată cu anunțul noului model Puma de la Ford vor fi mai multe componente aduse cu camioane. Cu toate că am crescut numărul componentelor pe care le luăm de la furnizori români, tot aducem o cantitate semnificativă de componente din Europa și mai ales din Europa de Nord și de Vest. Vă dau un exemplu simplu: Dacă mergi din nordul Germaniei până la granița cu Ungaria, estimăm că un camion va circula cu o viteză de 75 km pe oră. Odată ajuns la granița României, până în Craiova același camion va avea o viteză medie de 45 km pe oră. Asta reprezintă patru ore în plus de condus. Iar 4 ore de condus înseamnă patru ore de costuri suplimentare. Și nu ne privește doar pe noi, ci și pe ceilalți producători auto și producători din România. Infrastructura, așa cum e acum, este un dezavantaj competitiv”, a spus şeful Ford România.

Oficialul companiei americane a spus că a discutat cu ministrul Transporturilor Răzvan Cuc şi cu alte autorităţi române despre drumul expres Craiova-Piteşti.  „Toți și-au luat angajamentul că definitivarea lucrărilor la drumul dintre Craiova și Pitești va avea loc până în 2021”, a spus Ian Pearson.

Întrebat ce va face Ford dacă întârzierile continuă şi dacă ia în considerare măsuri specifice sau chiar mutarea fabricii în afara țării sau în altă zonă, şeful Ford a spus: „Răspunsul direct la întrebare este nu. Depinde de noi să lucrăm cu Guvernul și cu ceilalți parteneri, cu producătorii de automobile din România și ceilalți parteneri din industrie. Vorbim despre infrastructură, trebuie să avem o discuție mai lungă, o conversație pe termen lung, care să vizeze dezvoltarea infrastructurii pe termen mediu și lung. Unul dintre lucrurile pe care le-am anunțat recent – și toți producătorii de automobile urmează aceeași direcție – ține de electrificare. Noi trebuie să avem o discuție mai detaliată. Prin noi, mă refer la noi cei din sectorul auto din România și furnizorii. Trebuie să avem o discuție mai aprofundată cu Guvernul, discuție care să trateze problemele pe termen scurt, cum sunt drumul expres Craiova-Pitești, autostrada Pitești-Sibiu, dar și problemele pe termen lung, precum electrificarea, infrastructură, sisteme de taxare pentru ce va urma”.

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu: Nu există un grup de lucru la MS care să verifice metodologia de raportare a deceselor COVID
Cîţu: Nu există un grup de lucru la MS care să verifice metodologia de raportare a deceselor COVID
Premierul Florin Cîţu a declarat că nu există un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii privind raportarea deceselor de COVID-19 şi a anunţat că acest grup de lucru va fi......
Trafic intens la intrarea în Bucureşti de pe A1 şi A2
Trafic intens la intrarea în Bucureşti de pe A1 şi A2
 Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, duminică după-amiaza, se circulă în condiţii de aglomeraţie, ...
Valoarea de piață a criptomonedelor a depășit 2.000 de miliarde de dolari
Valoarea de piață a criptomonedelor a depășit 2.000 de miliarde de dolari
Valoarea de piață a tuturor criptomonedelor a depășit 2.000 de miliarde de dolari la 15 aprilie, potrivit CoinMarketCap. ...
Anca Dragu: Guvernul condus de Năstase – cel mai performant din punct de vedere al continuităţii
Anca Dragu: Guvernul condus de Năstase – cel mai performant din punct de vedere al continuităţii
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, consideră că Guvernul condus de Adrian Năstase a fost cel mai "performant" executiv ...