Șeful gigantului Morgan Stanley, James Gorman, a anunțat că se retrage într-un an și că își pregătește succesorul

James Gorman, CEO al bâncii americane Morgan Stanley, dorește să retragă din funcție în termen de un an de acum înainte, dar că va păstra funcția de președinte executiv, informează Reuters. El deține de 13 ani funcția de CEO la Morgan Stanley, perioada în care în care a transformat compania de pe Wall Street într-o forță de gestionare a averilor.
Ion Dobreanu - sâm, 20 mai 2023, 09:57
Șeful gigantului Morgan Stanley, James Gorman, a anunțat că se retrage într-un an și că își pregătește succesorul

Gorman, în vârstă de 64 de ani, le-a spus vineri acționarilor că deja Consiliul de Administrație al băncii a identificat trei candidați puternici pentru a-l succeda, fără a-i numi. Copreședinții Ted Pick și Andy Saperstein și șeful managementului investițiilor, Dan Simkowitz, sunt cele mai vehiculate nume pentru a-i succede actualului CEO.

„Cu siguranță nu am de gând să ies ca Logan Roy”, le-a spus Gorman acționarilor, cu umorul său sec, referindu-se la un personaj dintr-o emisiune de televiziune HBO în care CEO-ul moare fără să fi ales un succesor.

În timp ce Gorman a fost adesea întrebat despre succesiune în ultimii ani, anunțul de vineri a fost neașteptat și stabilește perioada finală a unei curse printre potențialii candidați. Cei trei posibili succesori sunt toți bărbați albi, ceea ce ar putea reînnoi dezbaterea cu privire la diversitatea de pe Wall Street.

Decizia lui de a se retrage Gorman scoate în evidență de asemenea situația celorlalți directori generali aflați de mult timp la conducerea unor mari bânci din SUA, cum ar fi Jamie Dimon de la JPMorgan Chase & Co (JPM.N) și Brian Moynihan de la Bank of America Corp (BAC.N).

Gorman a spus că va deveni președinte executiv odată ce va fi ales un nou CEO, o funcție în boardul companiei care-i dă posibilitatea să fie mult mai implicat în afacerile companiei decât funcțiile de directori neexecutiv.

Poziția pe cae va rămâne Gorman a surprins pe unii oameni pe plan intern, a spus un angajat al Morgan Stanley. O altă sursă din bancă a declarat că așa se va asigura continuitatea. Predecesorul lui Gorman, John Mack, a rămas doi ani în funcția de președinte, când executivul născut în Australia a preluat funcția de CEO.

Apărând recordul băncii în materie de diversitate, sursa a spus că Morgan Stanley are o femeie director financiar, care este mai tânără decât directorii văzuți ca potențiali succesori. Comitetul executiv este, de asemenea, mai divers, cu femei și oameni de culoare reprezentați, a mai precizat sursa.

Transformarea Morgan Stanley

Gorman a reorientat firma de pe Wall Street într-o companie mai diversificată, care se bazează mai puțin pe punctele sale forte tradiționale, tranzacționare și investiții bancare, de când a fost numit CEO în 2010. Afacerea mai puțin volatilă a gestionării averii a reprezentat 45% din veniturile firmei în primul trimestru.

Diversificarea a ajutat prețul acțiunilor băncii să depășească pe cele ale celui mai apropiat rival al său, Goldman Sachs Group Inc (GS.N), care a decis să rămâna la vechile sale afaceri în urma crizei financiare din 2008.

„Dezvoltarea diviziei lor de gestionare a averii a fost un adevărat avantaj pentru companie și i-au învins pe cei de la Goldman”, a declarat Kim Forrest, director de investiții al Bokeh Capital Partners.

Potențialii succesori

Anunțul a declanșat speculații pe Wall Street despre cine dintre potențialii succesori era cel mai probabil să obțină postul.

Mike Mayo, analist bancar la Wells Fargo, a remarcat că Saperstein, în vârstă de 56 de ani, ar putea fi „candidatul principal având în vedere creșterea averii și creșterea activelor clienților”.

Analistul KBW David Konrad a spus că, în timp ce Saperstein conduce „cea mai proeminentă afacere”, Pick, 54 de ani, copreședinte și șef al grupului instituțional de valori mobiliare, ar putea fi o „alegere cu mai multe șanse”, deoarece a fost „implicat în schimbarea” băncii.

Simkowitz, cel mai în vârstă dintre cei trei, la 58 de ani, este șeful managementului investițiilor la Morgan Stanley și copreședinte de strategie și execuție a companiei.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Inflaţia în zona euro s-a stabilizat în aprilie, iar PIB-ul a revenit pe creştere în primul trimestru
Inflaţia în zona euro s-a stabilizat în aprilie, iar PIB-ul a revenit pe creştere în primul trimestru
Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a stabilizat în luna aprilie, iar, în paralel, economia zonei euro a revenit pe creştere în primul trimestru, după o uşoară contracţie în ultimele......
Netanyahu: Vom intra în Rafah şi vom elimina batalioanele Hamas, cu sau fără acord
Netanyahu: Vom intra în Rafah şi vom elimina batalioanele Hamas, cu sau fără acord
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că armata israeliană va intra "cu sau fără acord" în Rafah, ...
Profitul Huawei a crescut cu 564% în primul trimestru
Profitul Huawei a crescut cu 564% în primul trimestru
 Perioada ianaurie-martie 2024 a fost al patrulea trimestru consecutiv de creştere a profitului Huawei Technologies Co., ...
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin de 15 mii de ...