Şeful Metrorex: Proiectul de 1,3 miliarde de euro al Metroului spre Otopeni include şi 12 trenuri noi

Valoarea de 1,3 miliarde de euro a metroului către Aeroportul Otopeni, prevăzută în proiectul de Hotărâre de Guvern, include şi achiziţia a 12 trenuri noi, a declarat duminică Marin Aldea, directorul general al Metrorex.
Economica.net - Dum, 02 oct. 2016, 11:05
Şeful Metrorex: Proiectul de 1,3 miliarde de euro al Metroului spre Otopeni include şi 12 trenuri noi

Licitaţia pentru lucrările de structură la Magistrala 6, 1 Mai-Aeroportul Otopeni, ar putea fi lansată până la finele anului, a mai spus oficialul Metrorex.

„Ne propunem ca până la sfârşitul anului să demarăm procedura de licitaţie pentru lucrările de structură. Analiza (ofertelor -n.r.) ar dura cam şase-nouă luni. Vom începe lucrările în a doua parte a anului 2017″, estimează Marin Aldea.

Acesta mai spune că pentru proiectul Magistralei 6 vor fi scoase la licitaţie trei pachete mari.

„Primul pachet pe care îl vom licita este pachetul de structură, împărţit în două loturi, de la 1 Mai pănă la staţia Tokyo, şi altul de la Tokyo până la Aeroportul Otopeni. Următorul mare pachet este cel de arhitectură, instalaţii, finisaje şi al treilea pachet este de automatizare, semnalizare trafic şi trenuri. Valoarea din momentul actual, din proiectul de Hotărâre de Guvern şi cel de revizuire a studiilor de fezabilitate, este de 1,3 miliarde de euro, care include şi 12 trenuri”, precizează directorul general al companiei.

Joi, Magistrala 6 de metrou a trecut  de o nouă etapă, după ce consilierii generali ai municipiului Bucureşti au votat Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru linia de metrou.

Şi Ministerul Transporturilor a lansat recent în dezbatere publică Proiectul de HOTĂRÂRE de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1030/2009 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni” şi aprobarea declanşării procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică „Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni).

Magistrala 6 de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Valoarea totală a investiţiei este de 5,9 miliarde de lei, cu TVA inclus (circa 1,3 miliarde de euro) iar termenul oficial anunţat pentru finalizarea lucrărilor este 2021.

Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 320 de milioane de euro). Valoarea împrumutului asigură finanţarea serviciilor de consultanţă, proiectare, supervizare lucrări şi parţial valoarea lucrărilor pentru execuţia structurii de rezistenţă (33%).

Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, şi directorul general al Metrorex, Marin Aldea, au participat duminică la „Ziua Porţilor Deschise la Staţia de Metrou Laminorului”.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...