Şeful NBG: Fuziunea cu EFG Eurobank va continua conform planurilor

Fuziunea dintre National Bank of Greee (NBG) şi EFG Eurobank va continua conform planurilor, a declarat directorul general al NBG, Alexandros Tourkolias, după ce în presa internaţională au apărut informaţii că troica creditorilor internaţionali ai Greciei ar avea unele obiecţii.
Economica.net - mar, 02 apr. 2013, 08:57
Şeful NBG: Fuziunea cu EFG Eurobank va continua conform planurilor

„Nu am fost informat despre vreo reacţie. Toate aprobările necesare au fost acordate de instituţiile abilitate din Grecia şi străinătate”, a afirmat Tourkolias ca răspuns la întrebări despre posibila opoziţie a UE, FMI şi Băncii Centrale Europene, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Şeful NBG a adăugat că atât el cât şi consiliul director al băncii acţionează confom reglementărilor pentru derularea recapitalizării şi fuziunii celor două bănci.

Creditorii internaţionali au afirmat că banca rezultată în urma fuziunii ar fi prea mare, situaţie care ar putea crea probleme la găsirea unui investitor străin după încheirea unei perioade de cinci ani sub controlul Fondului Elen pentru Stabilitate Financiară.

Surse de la National Bank au afirmat că îngrijorările troicii nu sunt justificate, întrucât economiile de costuri obţinute din fuziune vor atât de mari încât susţin logica acestui efort. Băncile estimează reduceri de costuri de 600 de milioane de euro pe an în urma fuziunii.

„Pe termen lung, beneficiile acestor sinergii sunt estimate la circa 3-4 miliarde de euro”, a afirmat o sursă de la National Bank, citând interesul recent al firmei canadiene Fairfax Financial Holdings pentru recapitalizarea băncii.

Oferta nu a fost descurajată de dimensiunile noii bănci, a spus sursa. Din contră, perspectiva unei instituţii de credit cu operaţiuni de amploare a reprezentat un motiv al interesului investitorilor privaţi.

Potrivit unor surse, troica vrea ca cele două bănci să fie recapitalizate separat şi să rămână entităţi separate. Reprezentanţii creditorilor internaţionali sunt îngrijoraţi că nouă bancă ar avea active de 170 miliarde de euro, apropiate de PIB-ul Greciei, de 190 miliarde de euro. În consecinţă, banca nou creată ar reprezenta un risc, în caz de probleme.

Dacă NBG şi EFG ar fi recapitalizate separat, ar fi mai uşor să fie vândute în viitor, susţine troica, iar preţul total ar fi mai mare decât dacă ar fi vândute împreună.

Guvernul elen şi conducerea NBG, care deţine deja controlul asupra EFG printr-un schimb recent de acţiuni, nu sunt de acord cu aceste puncte de vedere.

Acordul de fuziune a fost anunţat în octombrie anul trecut şi a fost aprobat de toate autorităţile de reglementare din Grecia şi Uniunea Europeană. Oferta publică a fost aprobată de acţionarii EFG Eurobank, iar NBG deţine în prezent 85% din acţiunile acesteia. NBG a emis 300 de milioane de noi acţiuni care sunt tranzacţionate la bursa din Atena din 27 februarie.

Consiliul Concurenţei a avizat în luna februarie fuziunea pe piaţa bancară din România a NBG cu EFG Eurobank.

Eurobank controlează pe piaţa locală Bancpost (99,11%), ERB Retail Services IFN (100%), ERB Leasing IFN (100%), Eurobank Finance (100%), Eurobank Securities SA (100%), Eurobank Property Services (80,01%), Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucureşti (100%), IMO – II Property Investments (100%), EFG IT Shares Services (100%), EFG Eurolife Asigurări Generale (100%), EFG Eurolife Asigurări de Viaţă (100%), Retail Development (55,94%) şi Seferco Development SA (100%).

NBG deţine în România controlul asupra următoarelor societăţi: Banca Românească (99,28%), NBG Securities România (100%), NBG Factoring IFN (99,29%), NBG Leasing IFN (100%) şi Garanta Asigurări SA (94,96%).

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că membrii Consiliului European au adoptat, vineri, o declaraţie comună prin care anexarea "ilegală" de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk,......
Autonom intră pe piața asigurărilor din România alături de compania grecească Hellas Direct
Autonom intră pe piața asigurărilor din România alături de compania grecească Hellas Direct
Autonom Protect, divizia de servicii pentru piața de asigurări a Grupului Autonom, a încheiat un parteneriat de distribuție ...
Pepco ajunge la o rețea de 400 de magazine în România. Cel mai recent deschis a fost inaugurat în București
Pepco ajunge la o rețea de 400 de magazine în România. Cel mai recent deschis a fost inaugurat în București
Retailerul polonez Pepco a deschis astăzi, 30 septembrie, magazinul cu numărul 400, la București, a anunțat compania.
Virgil Popescu: „Am ajuns la un acord privind noi măsuri în energie”. S-a decis supraimpozitarea companiilor din energie și reducerea obligatorie a consumului în orele de vârf, cu 5%
Virgil Popescu: „Am ajuns la un acord privind noi măsuri în energie”. S-a decis supraimpozitarea companiilor din energie ...
Miniştrii energiei din ţările europene au ajuns, vineri, la un acord politic privind o serie de noi măsuri care vor fi ...