Şeful OMV cere UE să protejeze companiile care riscă să fie sancţionate de SUA pentru Nord Stream 2

Directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a acuzat joi SUA că încearcă să "dicteze" politica energetică a statelor aliate şi în acest context a făcut un apel către Uniunea Europeană să protejeze orice companie care riscă să fie sancţionată de Washington pentru implicare în construcţia gazoductului Nord Stream 2.
Economica.net - joi, 30 mai 2019, 10:43
Şeful OMV cere UE să protejeze companiile care riscă să fie sancţionate de SUA pentru Nord Stream 2

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente.

„Aş vrea să ştiu dacă Europa va proteja sau nu independenţa statelor membre atunci când altcineva va dori să dicteze Europei ce tip de politică energetică ar trebui să urmeze”, a declarat Rainer Seele pentru cotidianul Financial Times.

Şeful OMV a apreciat că opoziţia SUA faţă de proiectul Nord Stream 2 este fundamentată pe dorinţa acestora de a-şi majora exporturile de gaze naturale lichefiate spre Europa. „Ei au decis că, pentru a-şi consolida exporturile de GNL, trebuie să sancţioneze gazele naturale din Rusia. Aşa văd eu lucrurile. Şi acest lucru este înţeles şi de politicienii europeni”, a spus Seele.

Aceste comentarii vin după ce, săptămâna trecută, secretarul american al Energiei, Rick Perry, a anunţat că un proiect de lege care prevede sancţionarea companiilor implicate în proiectul Nord Stream 2 va fi publicat „în viitorul apropiat”. „Opoziţia faţă de Nord Stream 2 încă există în Statele Unite. Senatul Statelor Unite urmează să adopte un proiect de lege, Camera Reprezentanţilor îl va aproba şi apoi va merge către preşedinte pentru a fi semnat. Această lege va introduce sancţiuni pentru Nord Stream 2”, a susţinut Perry în cadrul unei vizite efectuate la Kiev.

La fel ca şi directorii altor companii implicate în Nord Stream 2, Rainer Seele susţine că acest gazoduct este necesar în condiţiile în care producţia internă de gaze a UE va scădea în următorii ani, iar Rusia oferă cea mai ieftină alternativă. Criticii Nord Stream 2 avertizează, însă, că acest gazoduct face din Uniunea Europeană un ostatic al Moscovei.

Rainer Seele a spus că încercarea SUA de a descrie Moscova drept un partener în care nu poţi să ai încredere nu coincide cu propria sa experienţă. „Am avut de-a face cu diferite regimuri politice şi experienţa noastră este clară: nu a fost o singură zi, un singur minut în care nu am primit întreaga cantitate de energie pe care o avem în contract cu Rusia”, a subliniat Seele. Acesta a adăugat că actuala criză politică prin care trece Austria, şi care a dus la demiterea cancelarului Sebastian Kurz, nu va avea un impact asupra OMV.

Conducta Nord Stream 2 este preconizată să devină operaţională la finele lui 2019. Costul total al proiectului este estimat la 9,5 miliarde euro.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...