Şeful OMV: Nu renunţăm la rafinării şi benzinării. Rămânem o companie petrolieră integrată

OMV nu va renunţa la segmentul de downstream, care include activităţile de rafinare a ţiţeiului şi de comercializare a carburanţilor, chiar dacă se va concentra pe cel de explorare şi producţie de hidrocarburi, a declarat vineri Gerhard Roiss, CEO al OMV, în cadrul OMV Media Summit, organizat la Viena.
Economica.net - vin, 22 nov. 2013, 10:27
Şeful OMV: Nu renunţăm la rafinării şi benzinării. Rămânem o companie petrolieră integrată

În 2011, austriecii de la OMV, acţionarul majoritar al Petrom, au anunţat că pentru următorii zece ani se vor concentra pe segmentul de upstream, adică explorare şi producţie de hidrocarburi, şi că vor renunţa la anumite active din sectorul de downstream (rafinării şi benzinării).

‘OMV va rămâne o companie integrată. Anul 2013 a fost decisiv pentru strategia noastră de a trece de la downstream la upstream, dar, nu uitaţi, vom rămâne în sectorul de downstream. În următorii zece ani, sectorul de upstream se va dezvolta, ceea ce înseamnă că vom avea şi un sector de downstream complet diferit’, a spus Roiss.

‘Ne apropiem de finalizarea modernizării rafinăriei Petrobrazi’, a adăugat el, referitor la România.

În ultimii ani, cererea de carburanţi a fost în scădere pe piaţa europeană, ca urmare a climatului economic nefavorabil, ceea ce a îngreunat situaţia companiilor petroliere care s-au bazat foarte mult pe rafinare şi comercializare de carburanţi.

OMV a vândut la finele anului trecut şi la începutul acestui an lanţurile de benzinării din Croaţia şi Bosnia.

În august, austriecii au ajuns la un acord cu norvegienii de la Statoil pentru achiziţia unor participaţii în valoare de 2,65 de miliarde de dolari în perimetre petrolifere din Marea Nordului, aflate în apele teritoriale britanice şi norvegiene.

Astfel, OMV a preluat 19% din perimetrul Gullfaks şi 24% din Gudrun, ambele fiind pe platoul continental al Norvegiei. În plus, OMV va prelua 30% din blocul Rosebank şi 5,877% din Schiehallion, la vest de Insulele Shetland, unde compania are deja participaţii.

Acordul cu Statoil include opţiuni pentru alte 11 licenţe de explorare.

Aceste achiziţii vor creşte substanţial rezervele dovedite şi probabile ale OMV cu 320 de milioane de barili echivalent petrol (boe), de la nivelul actual de circa 1,7 miliarde de boe. În prima parte a acestui an, OMV a avut o producţie zilnică de 299.000 de boe şi a planificat creşterea cu 40.000 de boe pe zi în 2014 şi cu 58.000 de boe pe zi în 2016.

Roiss a mai spus că Marea Neagră rămâne, alături de Marea Nordului, o regiune principală de dezvoltare a companiei.

Petrom şi ExxonMobil explorează perimetrul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde o primă sondă de explorare a relevat, în 2012, posibile zăcăminte între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. La consumul actual al ţării, acestea ar putea acoperi consumul integral de gaze al României timp de şase ani.

Cei doi parteneri din proiect urmează să sape anul viitor o a doua sondă de explorare.

Te-ar mai putea interesa și
Tesla învinge mărcile germane într-un segment în care nemții se considerau invincibili
Tesla învinge mărcile germane într-un segment în care nemții se considerau invincibili
O analiză a vânzărilor din segmentul SUV-urilor medii premium de pe piața europeană arată că Tesla a reușit să învingă mărcile germane....
Tot crește și nu se mai oprește. Energia electrică cu livrare în primele luni din 2023 a depășit pragul de  500 de euro/MWh, în România
Tot crește și nu se mai oprește. Energia electrică cu livrare în primele luni din 2023 a depășit pragul de  500 de ...
Prețul energiei electrice cu livrare în viitor sparge prag după prag. Pe fondul incertitudinilor legate de iarna care ...
Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza (surse)
Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza (surse)
Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza, pe fondul noii escaladări armate cu gruparea Jihadul ...
Joe Biden, negativ la coronavirus, îşi va putea relua angajamentele publice
Joe Biden, negativ la coronavirus, îşi va putea relua angajamentele publice
Preşedintele SUA, Joe Biden, a fost testat negativ pentru COVID-19 duminică a doua zi consecutiv şi îşi va putea relua ...