1EUR = 4.7798 RON | Bucureşti 10 º

Companii

Şeful OMV spune că există un interes uriaş pentru investiţii în producţia de gaze naturale offshore în România

Atât România cât şi piaţa europeană au nevoie de gazele din Marea Neagră şi există un interes uriaş pentru investiţii în producţia de gaze naturale offshore în România, a declarat directorul general de la OMV, Rainer Seele, adăugând că în proiectul legii offshore există elemente pe care compania le-ar putea accepta pentru o astfel de investiţie.

31 oct, 2018 | Agerpres

"Din punctul meu de vedere acestea sunt gaze naturale de care avem nevoie, în special în România, dar şi mai mult pe piaţa europeană, în ideea diversificării surselor noastre de aprovizionare. De aceea există un interes uriaş din partea Guvernului României, din partea investitorilor şi din partea Comisiei Europene să investim în capacităţi suplimentare de producţie de gaze naturale offshore în România", a declarat Rainer Seele într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC.

Săptămâna trecută, OMV a anunţat că a decis să amâne pentru anul viitor decizia de investiţie în proiectul său offshore din Marea Neagră din cauză că Executivul României a avut nevoie de o durată prea mare de timp pentru a pune la punct cadrul de reglementare.

"Cred că Guvernul României vrea să creeze un cadru de reglementare care să fie suficient pentru investitori. Trebuie să aşteptăm pentru acest lucru. Durează prea mult. Acum aşteptăm şi citim varianta preliminară a legii offshore. La prima citire pot să vă spun că există unele elemente pe care le putem accepta pentru o astfel de investiţie, dar trebuie să vedem ce va fi introdus în lege după ce preşedintele îşi exprimă punctul de vedere", a spus Rainer Seele.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

"Din punctul meu de vedere, nu va avea niciun impact pe termen scurt asupra bilanţului nostru. Este mai mult un subiect pentru OMV Petrom în România. Este o investiţie pe termen lung şi va fi componenta de gaze a portofoliului nostru din România", a mai afirmat Rainer Seele.

Recent plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul legii offshore. Proiectul prevede că sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special, utilizat pentru finanţarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemului naţional de transport gaze naturale, precum şi pentru finanţarea altor investiţii. Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, un amendament al PNL la proiectul legii offshore potrivit căruia titularilor acordurilor petroliere aflate în curs de executare li se aplică regimul fiscal specific destinat activităţii de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare, desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a actului normativ.

Potrivit legii, care trebuie semnată şi de preşedintele Klaus Iohannis, companiile implicate în operaţiuni de producţie offshore de gaze au obligaţia de a vinde pe pieţele centralizate din România minimum 50% din cantitatea anuală de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO