Şeful OMV: Sunt speranţe ca preţul petrolului să îşi revină în a doua jumătate a anului

Grupul energetic austriac OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, este încrezător că preţul petrolului îşi va reveni în a doua jumătate a anului, graţie creşterii cererii pentru combustibili şi a diminuării livrărilor din partea unor producători precum Arabia Saudită, a declarat, miercuri, directorul general al OMV, Rainer Seele, într-un interviu acordat Reuters citat de Agerpres
Economica.net - mie, 13 mai 2020, 12:04
Şeful OMV: Sunt speranţe ca preţul petrolului să îşi revină în a doua jumătate a anului

Pandemia de coronavirus a dus la prăbuşirea cererii mondiale de petrol, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra cotaţiei ţiţeiului şi profiturilor companiilor petroliere.

Însă, disponibilitatea unor producători precum Arabia Saudită şi Norvegia de a reduce drastic producţia arată că există şanse ca preţul petrolului să revină la un nivel rezonabil, susţine Rainer Seele.

„De aceea, ne aşteptăm ca preţul petrolului să revină treptat în al doilea semestru până la o medie de 40 de dolari pentru acest an”, a spus Rainer Seele.

Potrivit acestuia, consumul de benzină şi motorină în Austria s-a redus la jumătate în aprilie, dar a revenit la 60%, după ce magazinele s-au redeschis la începutul lunii mai, iar în ultimele zile a ajuns la 65%.

OMV a decis să îşi reducă producţia de petrol în Emiratele Arabe Unite şi Norvegia pentru a-şi îndeplini cotele convenite, dar nu se aşteaptă la o oprire completă a producţiei, a spus Seele.

„De asemenea, nu mă aştept la întreruperi majore ale producţiei în operaţiunile noastre de rafinare”, a adăugat Seele.

Grupul austriac OMV a profitat de faptul că şi-a modificat activitatea rafinăriilor sale din Europa dinspre producţia predominată de combustibili spre combustibil de avion şi produse petrochimice. În particular, cererea de polimeri utilizaţi pentru a produce echipamente de producţie şi ambalaje sterile a crescut semnificativ în ultima perioadă.

„În consecinţă, OMV are un grad de utilizare peste medie de plus 80% în Europa”, a spus Seele.

Comparativ, rafinăriile unor rivali precum BP şi Total funcţionează în prezent la o capacitate de 60-70%.

Răspunzând criticilor că grupul OMV face mai puţin decât rivalii săi pentru a limita încălzirea globală, Seele a menţionat că, la vară, va anunţa ţinte concrete privind clima. De asemenea, pentru a-şi acoperi necesarul de energie, OMV se va baza în mare parte pe energiile regenerabile în viitor.

„Nu vom face din energiile regenerabile o divizie de activitate, în schimb ne vom îndrepta spre produse chimice cu valoare adăugată mare şi reciclare”, a precizat Seele.

Directorul OMV a adăugat că o decizie cu privire la propunerea de a acorda dividende de doi euro pe acţiune pentru anul 2019, propunere făcută înainte de pandemia de coronavirus, va fi luată în a doua jumătate a anului.

„După ce vom trece de trimestrul al doilea şi avea o idee cu privire la trimestrul al treilea, board-ul managerial se va reuni şi va discuta acest subiect”, a spus Rainer Seele.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
First Bank va încasa cecurile emise de Trezoreria Statelor Unite
First Bank va încasa cecurile emise de Trezoreria Statelor Unite
First Bank a anunțat joi prin intermediul unui comunicat că, începând din această lună, va diversifica serviciul de colectare de cecuri emise de Trezoreria Statelor Unite. First Bank a fost......
Forty Management a rambursat creditul de 10 milioane de euro luat de la Banca Transilvania în 2019
Forty Management a rambursat creditul de 10 milioane de euro luat de la Banca Transilvania în 2019
Dezvoltatorul Forty Management a vândut toate apartamentele din proiectul Central District 4 Elemente, la care lucrările ...
CCR a decis că numirile șefilor provizorii ai TVR și RRA sunt neconstituționale
CCR a decis că numirile șefilor provizorii ai TVR și RRA sunt neconstituționale
Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, joi, sesizarea Partidului Social Democrat şi a decis că Hotărârile ...
Porsche Finance Group România oferă în premieră clienților serviciul de abonament pentru mașini
Porsche Finance Group România oferă în premieră clienților serviciul de abonament pentru mașini
Porsche Finance Group, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de finanțare, asigurare, servicii de management ...