Şeful Orange, reţinut în cazul Tapie

Şeful companiei franceze de telecomunicaţii Orange, Stephane Richard, a fost reţinut luni pentru a răspunde întrebărilor autorităţilor privind rolul său în afacerea Tapie/Credit Lyonnais, din 2008, a declarat o sursă judiciară pentru Reuters.
Economica.net - lun, 10 iun. 2013, 10:47
Şeful Orange, reţinut în cazul Tapie

În 2008, Stephane Richard era directorul de cabinet al lui Christine Lagarde, ministrul francez de Finanţe în acea perioadă, în prezent director general al FMI. Decizia autorităţilor de a-l reţine pentru întrebări pe Stephane Richard nu înseamnă că acesta va fi investigat pentru aceste acuzaţii. Stephane Richard a negat implicarea în acest scandal iar reprezentanţii Orange nu au comentat informaţia.

Guvernul de la Paris deţine 27% din Orange, care recent şi-a schimbat numele din France Telecom. Acţiunile companiei au scăzut luni la bursa de la Paris cu 1,09%, la 7,547 euro.

‘Statul, în calitatea sa de acţionar, îşi va anunţa poziţia dacă va fi necesar, la momentul adecvat, în timpul derulării procesului’, a declarat ministrul francez al industriei, Arnaud Montebourg.

După o audiere de două zile în faţa Curţii de Justiţie a republicii din Paris, Christine Lagarde a fost plasată în 25 mai sub statutul de martor asistat în ancheta asupra deciziei luate în 2007 de a recurge la un arbitraj pentru soluţionarea litigiului dintre Bernard Tapie şi Credit Lyonnais privind vânzarea Adidas. Acest statut este intermediar între cel de martor şi cel de inculpat.

Audierile s-au axat pe rolul lui Lagarde în plata a 400 de milioane de euro (520 milioane dolari) către Bernard Tapie, un om de afaceri controversat şi apropiat al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, pe vremea când ea era ministru de Finanţe al Franţei.        

Plata a fost făcută antreprenorului Bernard Tapie ca parte a unui proces de arbitraj privat pentru a soluţiona un litigiu cu banca de stat Credit Lyonnais asupra vânzării participaţiei la Adidas în anii 1990. Aceasta este văzută de mulţi francezi ca un exemplu al relaţiei confortabile dintre marile sume de bani şi marea putere în Franţa.       

Tapie, fost proprietar al clubului Olympique Marseille, este o personalitate controversată în Franţa. Litigiul dintre omul de afaceri şi Credit Lyonnais se referă la o tranzacţie ce a avut loc în 1993 când Tapie a vândut către bancă participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas.

Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie susţinând că a fost fraudat.

Tapie a fost închis aproximativ şase luni în 1997 pentru complicitate la fapte de corupţie în legătură cu aranjarea unui meci de fotbal în 1993.

Credit Lyonnais, una dintre cele mai vechi bănci franceze, a dispărut în 2003, fiind absorbită de grupul Credit Agricole.

În 2007, preşedintele Sarkozy a sugerat că Ministerul Finanţelor, condus de Lagarde şi instituţia ce reprezenta statul în dispută, ar trebui să apeleze la o comisie de arbitraj.

În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.

Orange este lider de piaţă în România cu 10,214 milioane clienţi la 31 martie 2013, în creştere cu 127.000 faţă de perioada similară a anului trecut. Veniturile Orange România au scăzut în primul trimestru din acest an cu 1,4% faţă de perioada similară a anului trecut, până la 219 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...