Șeful Porsche România: Există nevoia unui sprijin financiar pentru mașini electrice, dar trebuie să vorbim despre un pachet complex

Directorul general al celui mai puternic importator român, Porsche România, a declarat că susținerea vânzărilor de mașini electrice trebuie făcută printr-un pachet de măsuri mai complex decât cel actual.
Robert Stan - mar, 03 aug. 2021, 22:02
Șeful Porsche România: Există nevoia unui sprijin financiar pentru mașini electrice, dar trebuie să vorbim despre un pachet complex

Brent Valmar, directorul general al Porsche România este de părere că „nevoia de decarbonizare nu mai poate fi contestată de nimeni care e ancorat în realitățile momentului”.

În acest context, oficialul consideră că „pe fond” programele Rabla reprezintă un lucru bun, însă ele aduc și distorsiuni în piața auto. „Programele au fost, an de an, marcate de întârzieri. Au creat așteptări și au distorsionat piața. Este de observat creșterea cotei Rabla Plus în acest program de casare atât în privința bugetului alocat cât și în cea a livrărilor de vehicule. Asta înseamnă că programul Rabla Plus este extrem de binevenit. Merge greu, e drept, dar în final are un impact pozitiv. Clientul primește la un moment dat acel suport pentru achiziția de mașini electrice. Este evident că, din perspectiva propunerii Comisiei Europe «Fit for 55» e necesară o reanalizare a regulilor Rabla Plus astfel încât să accelerăm achiziția de mașini nepoluante”, declară Brent Valmar.

Totodată, el este de părere că piața vehiculelor electrice ar putea funcționa și fără un astfel de program, probabil la un al nivel. Iar în viitor, pentru a atinge obiectivele propuse, autoritățile ar trebui să gândească un sistem mai complex de susținere a vânzărilor care să implice atât măsuri fiscale cât și nonfiscale.

„Vânzările de mașini electrice nu depind de Rabla Plus. Noi am vândut mașini electrice și fără Rabla Plus. Dacă România nu ar mai avea Rabla Plus, nu înseamnă că aici nu s-ar mai vinde mașini electrice. Așa cum dublarea bugetului acestui programul nu înseamnă că am vinde de două ori mai multe mașini electrice. Există nevoia unui sprijin financiar pentru mașini electrice, dar trebuie să vorbim despre un pachet care să includă suport financiar, măsuri fiscale, măsuri nonfiscale și investiții în infrastructura de încărcare”, este de părere șeful Porsche România, importatorul mărcilor Audi, Seat, Skoda, Volkswagen și Volkswagen Vehicule Comerciale.

Porsche România țintește creșterea ponderii vehiculelor electrice până la 10% din vânzări la finalul acestui an

Cu susținerea grupului Volkswagen, importatorii din rețeaua europeană a Porsche Holding GmbH lansează cel mai ambițios program de decarbonizare și protecție climatică din industrie cu obiectivul de a atinge zero emisii CO2 până în anul 2035.

„Accelerarea electrificării a devenit o realitate la nivel global. Porsche România este unul dintre promotorii acestei accelerări la nivel local, ce oferă beneficii pe toate palierele. Tranziția spre mobilitatea electrică însă se confruntă cu mentalități și nevoia de investiții susținute. Prioritatea noastră este de a crește până la finalul acestui an ponderea modelelor electrice până la 10% din total vânzări, ceea ce implică două direcții strategice importante: sprijinirea distribuitorilor pentru a se adapta trecerii industriei auto spre o configurație preponderent electrică, precum și creșterea gradului de acceptare a acestor modele în rândul consumatorilor, prin schimbarea de mentalități”, a declarat Brent Valmar.

Porsche România a investit constant în inițiative sustenabile, realizate în premieră în România de un brand auto: de la prima stație de încărcare rapidă din România, deschisă în 2015 și cea mai mare rețea privată stații de încărcare deținută de un importator auto din țară, cu investiții de peste 1 milion de euro, până la o gamă variată de modele electrice.

„Portofoliul actual cuprinde 10 modele electrice și 26 hibrid, iar începutul acestui an a venit cu cifre cu care ne mândrim: peste 30% dintre mașinile electrice înmatriculate în primele șase luni sunt modele Volkswagen”, susține directorul general al Porsche România.

Pentru a susține dezvoltarea segmentului electric, grupul va continua să investească în asigurarea infrastructurii necesare. Obiectivul pentru anul 2021 este de a ajunge la 100 de stații de alimentare electrică în rețeaua Porsche România. Fiecare showroom va avea cel puțin o stație de încărcare electrică de mare putere și un spațiu special amenajat pentru expunerea unui model electric. De asemenea, Porsche România a început comercializarea de stații de încărcare pentru uz casnic sau industrial, sub marca internațională a grupului, Moon. Rețeaua Moon însumează în acest moment 112 stații instalate, 166 puncte de încărcare AC și 68 puncte de încărcare DC.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...