Şeful Poştei a demisionat după patru luni de la numire

Elena Petraşcu, director general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), şi-a anunţat joi demisia din funcţie, în Consiliul de Administraţie, după patru luni de la numire.
Economica.net - joi, 15 feb. 2018, 12:12
Şeful Poştei a demisionat după patru luni de la numire

‘Începând cu luna octombrie a anului 2017 am acceptat să preiau atribuţiile funcţiei de director general al Companiei Naţionale Poşta Română. Încă de la început am precizat că voi ocupa această funcţie cu titlul interimar. Astăzi (joi, 15 februarie 2018, n.r.), a sosit momentul să îmi iau rămas bun de la o echipă în care am foarte multă încredere, o echipă cu care am reparat, am construit şi am dezvoltat această companie. Dacă ar fi să aleg două cuvinte care să rezume ceea ce am făcut, împreună, pentru companie, în aceste 4 luni, acestea ar fi transparenţă şi responsabilitate. Îmi place să cred că am dezvoltat o relaţie corectă şi deschisă, atât cu reprezentanţii mass-media, cât şi cu partenerii, clienţii şi angajaţii Poştei Române. Am dat dovadă de transparenţă şi deschidere. Pentru a aduce un argument concludent acestui mod de a lucra, vă punem la dispoziţie un raport al activităţii Poştei Române din aceste 4 luni’, a declarat Petraşcu, pentru AGERPRES.

Potrivit reprezentantei CNPR, compania este solvabilă şi stabilă, la momentul actual, iar indicatorii economici sunt pozitivi.

‘La plecarea mea din companie, ţin să precizez că Poşta Română este solvabilă, stabilă, cu perspective din ce în ce mai conturate pentru dezvoltare. Indicatorii economici sunt pozitivi. Vă dau câteva exemple: am stins datoriile către 15 parteneri pe partea de cash-collection. Am efectuat plăţi de 580.386.142 lei, în ultimele 4 luni (fără a contabiliza pensiile şi salariile angajaţilor). Toate aceste plăţi se concretizează într-o datorie exponenţial mai mică faţă de bugetul statului. De la 188.725.743 lei, în octombrie 2017, am scăzut la 95.433.511 lei, în prezent. Aproape 50% din datoria companiei către ANAF este plătită, iar taxele curente au fost achitate complet, lună de lună’, a menţionat Elena Petraşcu.

De asemenea, restanţele pe care Poşta Română le mai are de plătit pe partea de cash-collection, fără datoria către grupul Telekom, se ridică la valoarea de 119.727 lei, după ce la momentul octombrie 2017, suma depăşea 34 de milioane de lei.

‘Plăţile s-au efectuat în condiţiile în care s-au achitat toate salariile la timp, fără nici un fel de scădere, dimpotrivă, cu reîntregiri de norme în reţea şi cu creşteri ale brutului. Mai mult decât atât, în aceste ultime 4 luni, compania şi-a derulat planul de investiţii, achiziţionând atât linii tehnologice la Fabrica de Timbre, cât şi autovehicule. Am răspuns nevoilor din reţea. Găsiţi, vă rog, în raport situaţia concretă şi completă a achiziţiilor companiei’, a afirmat Petraşcu.

Pe de altă parte, aceasta a amintit de capitalizarea Poştei Române, proces considerat ‘moment zero’ în activitatea companiei.

‘Poate cel mai important eveniment din aceste luni este, însă, demararea procedurii de capitalizare a companiei. Apreciez deosebit de mult relaţia pe care Poşta Română a dezvoltat-o cu acţionarul său principal. Capitalizarea cu 170.000.000 de lei a companiei poate reprezenta un moment zero care, cumulat cu ce s-a făcut, în ultima perioadă, determină, ireversibil, revitalizarea Poştei Române’, a subliniat oficialul CNPR.

Recent, Elena Petraşcu, declara într-un interviu AGERPRES, că Poşta Română a înregistrat o creştere medie a veniturilor de 17 milioane de lei/lună, în 2017, iar în ultimul trimestru din anul trecut o majorare de circa 20% a acestora, în comparaţie cu 2016.

Petraşcu a fost numită director general interimar al CNPR, în data de 4 octombrie 2017, iar începând de joi a fost numită secretar general la Ministerul Transporturilor, decizie publicată în Monitorul Oficial.

Poşta Română, companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, şi nu o instituţie publică, este deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI), în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.

Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. La ora actuală, peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.

Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...