Şeful Raiffeisen Bank International îşi pregăteşte demisia

Directorul general al Raiffeisen Bank International (RBI), Herbert Stepic, a informat Consiliul de Supraveghere al băncii că este pregătit să demisioneze, invocând "motive personale", la o zi după ce banca centrală a anunţat că investighează investiţiile derulate de acesta prin conturi offshore.
Economica.net - vin, 24 mai 2013, 07:40
Şeful Raiffeisen Bank International îşi pregăteşte demisia

Oferta demisiei va fi analizată de organismele responsabile, urmând ca Stepic să rămână în postul de director general până la luarea unei decizii finale, se arată într-un comunicat al RBI.

Banca centrală a Austriei a anunţat, joi, că va investiga tranzacţii personale ale lui Stepic, după ce în presă au apărut informaţii că ar fi utilizat „firme-paravan”.

Banca centrală va investiga situaţia împreună cu Autoritatea pentru Piaţa Financiară, a declarat guvernatorul Ewald Nowotny, într-o conferinţă de presă, citat de Reuters.

„Trebuie să evaluăm situaţia bazat pe fapte, nu pe informaţii din ziare”, a spus el.

Şeful RBI a negat orice încălcare a regulilor.

Stepic, 66 de ani, cu o carieră de mai multe decenii la grupul austriac, a transformat Raiffeisen în cel de-al doilea mare creditor din Europa Centrală şi de Est.

Preşedintele RBI, Walter Rothensteiner, a declarat că va analiza faptele şi le va discuta cu consiliul de supraveghere.

Revista austriacă News a raportat tranzacţii ale lui Stepic după ce acesta a fost numit într-un proiect al Consorţiului Internaţional de Jurnalişti de Investigaţie vizând identificarea proprietarilor de trusturi din paradisurile fiscale.

Stepic nu a negat că ar fi derulat tranzacţiile, dar a declarat că nu a cosiderat că ar fi fost necesar să informeze RBI sau autorităţile de reglementare referitor la achiziţia a trei apartamente în Singapore prin „companii de proiect” din Insulele Virgine şi Hong Kong.

Banii folosiţi pentru achiziţia apartamentelor au fost taxaţi anterior în Austria, a spus el.

Surse bancare au declarat pentru Reuters că analiza RBI asupa tranzacţiilor lui Stepic ar putea dura până spre sfârşitul săptămânii următoare. Raiffeisen a afirmat că verifică dacă Stepic a respectat legile şi reglementările interne ale băncii.

Autoritatea pentru Piaţa Financiară din Austria l-a investigat pe Stepic şi anul trecut, din cauza unei tranzacţii imobiliare în Serbia, finanţată cu un împrumut care devenise neperformant. Autoritatea de reglementare nu a luat nicio măsură, întrucât Stepic ieşise deja din investiţia respectivă.

Întrebat de ce nu a făcut publice firmele folosite în ultimele tranzacţii, şeful RBI a declarat că aranjamenul a fost oferit de către banca elveţiană UBS ca fiind standard pentru protejarea identităţii clienţilor. UBS a refuzat să comenteze.

Stepic a afirmat că a acţionat întotdeauna conform regulilor în privinţa veniturilor obţinute din vânzarea de proprietăţi.

Directorii băncilor austriece pot, în principiu, să-şi investeasă proprii bani aşa cum consideră, atâta timp cât respectă standardele pentru derularea de afaceri şi responsabilitate personală, a informat Autoritatea pentru Piaţa Financiară.

Cei care folosesc tranzacţii pentru a ocoli legea, pentru a evita plata de taxe sau pentru a spăla bani sunt verificaţi. Necesitatea de a informa banca în privinţa tranzacţiilor depinde de normele interne ale instituţiei de credit.

Stepic a fost în atenţia presei în aprilie, când a restituit băncii 2 milioane de euro din pachetul salarial pentru 2012, despre care a afirmat că este prea generos.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
Compania Națională e Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astpzi că, prin intermediul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri București, a început intervenția pentru......
BMW își extinde investițiile în Mexic
BMW își extinde investițiile în Mexic
Grupul Bayerische Motoren Werke (BMW) a anunțat că va investi 800 de milioane de euro (866 de milioane de dolari) în statul ...
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenţionări Cod portocaliu de viscol, în zece judeţe, ...
Vești excelente pentru  viitorii pensionari, în 2023. Conturile de pensie privată, unde cotizează 8 milioane de români, au crescut într-o lună cât scăzuseră într-un an
Vești excelente pentru viitorii pensionari, în 2023. Conturile de pensie privată, unde cotizează 8 milioane de români, ...
Fondurile de pensii administrate privat (Pilon II)- unde cotizează obligatoriu, cu 3,75% din salariu, peste 7,9 milioane ...