Şeful RBS: Reputaţia băncilor a scăzut la un nou nivel minim

Directorul general al Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, a deplâns, la prezentarea rezultatelor financiare pentru trimestrul al doilea, decăderea reputaţiei industriei bancare, afirmând că a ajuns la "un nou minim", potrivit The Guardian.
Economica.net - lun, 06 aug. 2012, 06:47
Şeful RBS: Reputaţia băncilor a scăzut la un nou nivel minim

RBS a concediat patru persoane implicate în scandalul privind manipularea indicelui de dobândă pe piaţa interbancară LIBOR. Decizia indică cel mai probabil că banca urmează să fie sancţionată de autorităţi cu o amendă.

Scandalul LIBOR a condus la demisia conducerii băncii britanice Barclays, amendată cu 290 milioane lire sterline.

„Situaţia LIBOR este în atenţia noastră şi reprezină un memento dezolant privind pagubele pe care le pot cauza neregulile unor indivizi şi sistemele inadecvate de control asupra reputaţiei şi asupra finanţelor”, a comentat Hester.

El a mai afirmat că reputaţia industriei bancare a decăzut la „un nou minim”.

„Este o situaţie pericloasă, deoarece încrederea clienţilor este o precondiţie a succesului în sectorul bancar, necesar pentru stabilitate şi creştere economică. Suntem într-o perioadă de judecată pentru industria bancară. Consecinţele supra-extinderii din trecut sunt încă calculate, probabil va mai dura”, a arătat şeful RBS.

Banca a înregistrat în prima jumătate a anului pierderi de 1,5 miliarde lire sterline, faţă de 794 milioane lire în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatele au fost afectate de plăţi de 125 milioane lire drept despăgubiri pentru clienţii afectaţi în iunie de prăbuşirea sistemelor informatice ale băncii. Un alt cost excepţional, de 1,3 miliarde lire, a fost nregistrat în urma amortizării daunelor plătite după vânzarea incorectă către mulţi clienţi a unor poliţe de asigurare împotriva neplăţii creditului. Alte 50 milioane de lire au fost puse deoparte pentru compensarea firmelor mici care au cumpărat, fără să ştie, asigurare împotriva variaţiei dobânzilor.

RBS are cu 5.700 mai puţini angajaţi decât la jumătatea anului trecut.

Banca a fost naţionalizată în 2009 de guvernul britanic, pe fondul crizei financiare mondiale. Statul deţine 82% din titluri.

Scandalul LIBOR a reinflamat criticile dure aduse băncilor de opinia publică din Marea Britanie, profund nemulţumită după cheltuirea de zeci de miliarde de dolari din bani publici pentru a combate efectele crizei financiare de acum patru ani.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...