Şeful Renault crede că victoria lui Macron este o veste bună pentru economia franceză

Carlos Ghosn, directorul general al grupului auto francez Renault SA, crede că victoria lui Emmanuel Macron, un adept al globalizării, la alegerile prezidenţiale din Franţa ar putea duce la o accelerare a ritmului de creştere a economiei franceze, informează Bloomberg.
Economica.net - mar, 09 mai 2017, 06:06
Şeful Renault crede că victoria lui Macron este o veste bună pentru economia franceză

Victoria categorică a lui Emmanuel Macron l-a făcut pe Carlos Ghosn dar şi pe alţi directori de companii mai optimişti cu privire la capacitatea noului preşedinte de a-şi îndeplini promisiunile privind deschiderea unui nou capitol în dezvoltarea economică a Franţei.

‘Faptul că Macron este cineva care crede în piaţa globală, în integrarea Europei şi în importanţei Europei, este desigur o veste foarte bună pentru toate companiile’, a declarat Ghosn, care în paralel este şi preşedintele celor doi parteneri japonezi ai Renault, Nissan Motor Co. şi Mitsubishi Motors Corp.

Alegerile prezidenţiale din Franţa sunt importante pentru Renault pentru că vin pe fondul întrebărilor cu privire la viitorul participaţiei de 19,7% din acţiunile constructorului auto deţinute de guvernul francez. Ghosn crede că o posibile ieşire a statului francez din acţionariatul Renault ar putea deschide calea unui modificări a structurii de participaţii încrucişate cu Nissan, ceea ce ar permite o alianţă mai strânsă între cele două companii.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cu toate acestea, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault, în timp ce statul francez, care şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%, a reuşit să-şi dubleze drepturile de vot la grupul auto Renault.

Într-un interviu acordat luni pentru Bloomberg, Carlos Ghosn a declarat că deocamdată este prea devreme să spună care sunt măsurile concrete pe care Macron le va lua cu privire la participaţia statului la Renault şi în consecinţă este prea devreme pentru el să facă comentarii.

Cu toate acestea, analiştii de la Evercore ISI au apreciat că sub conducerea lui Macron, Franţa ar putea fi mai înclinată spre vânzarea unei părţi din acţiunile deţinute la Renault, astfel că rezultatul alegerilor prezidenţiale din Franţa are implicaţii pozitive pentru constructorul auto.

Victoria lui Emmanuel Macron a dat o lovitură serioasă planurilor preşedintelui Frontului Naţional, Marine Le Pen, vizând renunţarea la moneda euro şi limitarea schimburilor comerciale internaţionale ale Franţei, măsuri care ar fi afectat strategia de globalizare a directorului Renault, companie care deţine de asemenea constructorul auto rus AvtoVAZ. Macron, fost ministru al Economiei, a sprijinit strategia lui Ghosn, chiar dacă a criticat remuneraţia acordată directorului Renault şi a ameninţat că va introduce legi care limitează remuneraţia directorilor de companii.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...