Şeful Renault se aşteaptă la critici din partea Guvernului francez pe tema pachetului său salarial

Directorul general al grupului auto francez Renault, Carlos Ghosn, se aşteaptă ca anul viitor Guvernul francez să se opună pachetului său salarial, având în vedere că 2017 este an electoral în Franţa, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 18 nov. 2016, 21:03
Şeful Renault se aşteaptă la critici din partea Guvernului francez pe tema pachetului său salarial

‘Nu cred că există vreo şansă ca să aprobe’ propunerile salariale venite de la Renault, a declarat Carlos Ghosn referindu-se la poziţia probabilă a Guvernului de la Paris. În replică, Ministerele Economiei şi Finanţelor din Franţa au refuzat să comenteze.

Cu toate acestea, Carlos Ghosn şi-a exprimat speranţa că va fi evitată situaţia de la reuniunea anuală din luna aprilie a acestui an, când investitori care controlau 54% din drepturile de vot la Renault s-au opus pachetului salarial de 7,2 milioane de euro propus de conducerea companiei pentru directorul general. ‘Obiectivul nostru este să avem un vot majoritar’, a spus Ghosn.

Statul francez deţine 19,7% din acţiunile Renault iar conform unui acord complex încheiat anul trecut drepturile sale de vot asupra unor chestiuni de rutină, cum sunt şi aspectele ce ţin de recompensare, sunt limitate undeva între 17,9% şi 20%, în funcţie de gradul participare la reuniune.

Pachetele salariale acordate directorilor au început să fie analizate cu atenţie de acţionari şi în Franţa aceasta a devenit o temă politică, în condiţiile în care a început campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi legislative din perioada aprilie-iunie 2017.

Săptămâna trecută, Parlamentul francez a adoptat o lege care oferă acţionarilor un vot obligatoriu cu privire la pachetele salariale ale directorilor, începând de anul viitor pentru plăţile acordate în 2018. Până acum opiniile acţionarilor francezi cu privire la pachetele salariale ale directorilor nu aveau forţă legală.

În luna aprilie a acestui an, după ce acţionarii de la la Renault s-au opus pachetului salarial propus pentru CEO, Consiliul de Administraţie de la Renault s-a reunit în grabă şi a decis să menţină neschimbat pachetul salarial pentru Ghosn dar a promis că în viitor îşi va revizui politica de recompensare. Reacţia imediată a boardului Renault nu a făcut altceva decât să intensifice criticile venite din partea politicienilor francezi, în condiţiile în care Ghosn primeşte şi un al doilea salariu în calitate de CEO la constructorul auto japonez Nissan, deţinut în proporţie de 44,5% de Renault.

Pachetul salarial combinat de 16,5 milioane de euro de care a beneficiat anul trecut Carlos Ghosn de la Renault şi Nissan l-a propulsat pe locul al treilea în topul celor mai bine plătiţi directori de companii incluse în indicele principal al Bursei de la Paris.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii statelor celor mai industrializate (G7) s-au angajat să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace, până la sfârşitul anului viitor, a anunţat duminică......
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Economia românească a mers suprinzător de bine în pandemie şi a existat o capacitate excelentă de adaptare la criză ...
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Mai multe gropi cu oseminte au fost descoperite pe raza satului Gîrleşti, comuna Gherceşti, în timpul lucrărilor pentru ...
Chiriţoiu despre liberalizarea pieţei de energie: Important e să convingem oamenii să treacă în contracte mai avantajoase pentru ei
Chiriţoiu despre liberalizarea pieţei de energie: Important e să convingem oamenii să treacă în contracte mai avantajoase ...
Furnizorii de gaze şi electricitate vor avea în oferta lor şi contracte mai avantajoase o dată cu liberalizarea pieţei ...