Şeful Renault: Vânzările în Europa vor creşte anul acesta cu 3-4%, după cinci ani de declin

Piaţa auto europeană se va redresa uşor în 2014, după cinci ani de declin, a afirmat şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, transmite Wall Street Journal.
Economica.net - joi, 02 oct. 2014, 08:24
Şeful Renault: Vânzările în Europa vor creşte anul acesta cu 3-4%, după cinci ani de declin

Vânzările în Europa vor creşte anul acesta cu 3-4%. ‘Redresarea este lentă şi nu este semnificativă dar totuşi sunt veşti bune. Piaţa a continuat să casdă din 2007, încă suntem cu 20-30% sub nivelul înregistrat înaintea crizei’, a declarat Carlos Ghosn într-un interviu acordat miercuri postul francez de radio France Inter.

Şeful Renault-Nissan a apreciat că pieţele auto din Brazilia şi Rusia se confruntă cu dificultăţi, dar piaţa auto din China este solidă. Sancţiunile impuse Rusiei de Occident nu au afectat direct operaţiunile Renault în această ţară dar au accentuat declinul acestei pieţe auto, a declarat Ghosn.

Anul acesta vânzările auto în Rusia au scăzut cu 12% faţă de 2013, în timp ce livrările Renault au înregistrat un declin de 10%. Cele mai recente date, din august, indică un recul de peste 20% al vânzărilor pe piaţa rusă, în timp ce livrările Renault au scăzut cu 18%.

Alianţa Renault-Nissan va beneficia pe termen lung de pe urma crizei economice din Rusia deoarece deprecierea rublei subminează companiile auto rivale, care produc mai puţine componente pe plan local, a afirmat recent directorul general Carlos Ghosn.

Grupul franco-japonez, care are o treime din cota de piaţă în Rusia, prin subsidiara sa Avtovaz (care produce modelele Lada), a fost afectat în ultimii ani de escaladarea tensiunilor cu Occidentul, care au cauzat declinul semnificativ al pieţei auto ruse.

Dar Carlos Ghosn susţine că Renault-Nissan ar trebui să fie capabil să-şi majoreze cota de piaţă în urma crizei, deoarece deprecierea rublei cu aproximativ 10% afectează în mod disproporţionat producătorii auto, care trebuie să importe majoritatea componentelor.

‘Astăzi, deprecierea rublei reprezintă un avantaj pentru producătorii auto, care sunt mai localizaţi. Chiar dacă toată lumea are de suferit, cei care sunt mai localizaţi pot menţine nivelul producţiei mai bine decât cei care fac importuri masive’, a explicat şeful alianţei.

Modelele Logan sedan şi Sandero hatchback produse de Renault în Rusia au o rată de localizare de aproximativ 75%, în timp ce Volkswagen are 50%, iar Ford şi General Motors chiar mai puţin.

‘Este unul din motivele pentru care, chiar şi în cazul unui declin al pieţei în care toată lumea are de suferit, cred că Lada şi Renault vor avea un avantaj relativ. Veţi vedea o creştere a cotei de piaţă a Renault’, a declarat Carlos Ghosn.

Această declaraţie optimistă arată cum companiile europene caută să obţină avantaje, chiar şi într-o perioadă de criză precum este cea traversată de Rusia. Alianţa Renault-Nissan vrea să ajungă în Rusia la o cotă de piaţă de 40% până în 2016. În 2008, Renault a achiziţionat o participaţie de 25% în Avtovaz şi anul acesta a preluat controlul împreună cu partenerul nipon Nissan.

Te-ar mai putea interesa și
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful VISA spune tot despre programul dedicat femeilor antreprenor
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful ...
Bazându-se pe datele BNR, Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia al Visa, arată într-un interviu acordat Economica.net că valoarea plăților cu......
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu peste 2,22 miliarde de lei, până ...
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge valoarea de 4.000 mc/s la finele săptămânii viitoare, situându-se sub ...
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Caietul de sarcini pentru Autostradă/Drum Expres Bucureşti-Giurgiu (etapa studiului de fezabilitate) va fi lansat în consultare ...