Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România îi invită pe liderii politici din România să se pună de acord pe un pact proeuropean

Economica.net
30 10. 2018
romania_67493489575645_52373100

„Speranţa mea este că (…) veţi găsi timp, stimaţi lideri politici, să vă puneţi de acord pe un pact proeuropean, pe un pact care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor români ca România să fie un stat puternic în Uniunea Europeană, să fie percepută ca atare şi să poată genera acele soluţii de care Europa are nevoie”, a declarat Cristea, la conferinţa „Drumul către Sibiu – Un pas mai aproape”, organizată la Bucureşti de Reprezentanţa CE în România.

Ea a spus că este „surprinzător” faptul că, deşi toate partidele se declară proeuropene, în dezbaterile din spaţiul public din România pot fi văzute adesea poziţii foarte diferite.

„Suntem în Anul Centenarului, un an în care toată lumea şi-ar dori să ne regăsim unitatea, să ne reamintim ceea ce ne uneşte, nu ceea ce ne desparte. Dar acum, la o lună înainte de sărbătorirea Marii Uniri, vedem că spaţiul politic este foarte divizat, iar el nu face decât să fie o reflecţie a ceea ce se întâmplă în spaţiul public în România. Sunt teme care rup România în două, dar credinţa mea este că se pot găsi punţi, astfel încât să unim aceste două Românii. Noi ştim că, de fapt, sunt mai mult de două Românii – oricine călătoreşte prin ţară descoperă acest lucru – şi atunci mi se pare important să putem să ne concentrăm (…) să putem construi acele punţi pe valori comune pe care le împărtăşim cu toţii”, a spus Angela Cristea.

Ea a subliniat că românii continuă să fie proeuropeni, dar procentul celor care cred că România are de câştigat din apartenenţa la UE a scăzut.

„Suntem foarte recunoscători, la Comisia Europeană, pentru faptul că românii continuă să fie proeuropeni. În continuare, în ultimul sondaj de opinie, 57% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, dar este pentru prima dată când scade sub 50% procentul celor care cred că România (…) are de câştigat din apartenenţa la Uniunea Europeană. Este o cifră îngrijorătoare, deşi s-ar putea să fie sezonieră. (…) Vom vedea dacă este un efect de moment sau o tendinţă de durată”, a afirmat Cristea.