Şeful Termocentralei Rovinari: Energia pe cărbune va asigura peste 20% din consumul României încă 20-30 de ani

Energia pe cărbune va asigura peste 20% din consumul României încă 20-30 de ani de acum încolo, estimează Ion Pisc, directorul sucursalei Electrocentrale Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia.
Economica.net - lun, 11 apr. 2016, 21:02
Şeful Termocentralei Rovinari: Energia pe cărbune va asigura peste 20% din consumul României încă 20-30 de ani

În prezent, energia pe bază de cărbune asigură circa o treime din consum, însă ponderea sa este în scădere, pe fondul creşterii producţiei de energie din surse regenerabile.

Din cauza scăderii consumului, Complexul Energetic Oltenia (CEO) intenţionează să concedieze circa 2.000 din cei 15.000 de angajaţi ai companiei.

Aproximativ 50 de angajaţi ai CE Oltenia au plecat luni pe jos din Rovinari spre Bucureşti, pentru a protesta faţă de reducerea salariilor şi disponibilizările ce ar urma să aibă loc din al doilea semestru.

„Între sindicat şi administraţie nu s-a convenit un program de restructurare. Nu se poate merge în continuare aşa”, spune Ion Pisc.

Potrivit acestuia, CE Oltenia este afectată de faptul că trebuie să livreze energie în sistem atunci când „nu mai bate vântul”, această lipsă de predictibilitate generând cheltuieli inutile companiei.

„Chiar dacă ai capacitate, când stai pe dreapta şi nu produci, nimeni nu îţi dă un leu. Dar în timpul ăsta tu ai cheltuieli”, explică şeful Termocentralei Rovinari.

În opinia sa, problema ar putea fi rezolvată dacă ANRE ar reglementa capacitatea pusă la dispoziţie de termocentrale, alocând o cotă fixă.

„Cerem o reglementare corectă, să nu stăm după vânt”, spune Ion Pisc.

Acesta mai propune şi altă soluţie, care ar putea fi implementată tot de ANRE: „în timpul în care produc eolienele, să se platească şi rezerva de energie pe care o realizează centralele termice”. Costul pentru această rezervă ar urma să fie inclus în preţul reglementat al energiei, care este plătit de populaţie.

„Energia pe cărbune este o energie sigură, nu depinde de nicio conjunctură internaţională, are materia prima asigurată şi nu au cum să o substituie. Din fericire, corespunde si normelor de mediu ale UE. În plus, asigură şi protecţie socială pentru oamenii din regiune, care din păcate nu au alternative”, mai spune Ion Pisc.

El este încrezător că producţia pe bază de cărbune va avea în continuare viitor în România, mai ales dacă producătorii vor putea să-şi exporte direct producţia, după cum a cerut şi Hidroelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...