Şeful Total SA: Investiţiile în baterii depind de condiţiile de concurenţă echitabile

Grupul energetic francez Total SA va investi semnificativ în producerea de baterii pentru vehiculele electrice numai dacă vor fi condiţii de concurenţă echitabile cu producătorii chinezi şi cei din Asia, a afirmat vineri directorul general Patrick Pouyanne, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 23 nov. 2018, 19:21
Şeful Total SA: Investiţiile în baterii depind de condiţiile de concurenţă echitabile

Producătorul de baterii Saft, o subsidiară a Total, anunţase în mai că ar putea investi peste 200 de milioane de euro (233 de milioane de dolari) într-o alianţă europeană pentru baterii de ultimă generaţie. Alianţa ar urma să investească în cercetare, dezvoltare şi producerea de baterii de ultimă generaţie care să concureze cu produsele similare ale rivalilor din Asia şi SUA.

Alianţa dintre Saft, Siemens, Solvay şi Manz avea ca obiectiv să înceapă producţia de serie a bateriilor litiu-ion din 2020 dar Patrick şi-a exprimat îngrijorarea că firmele europene vor fi dezavantajate faţă de rivalii asiatici.

„Nu vom demara în cadrul grupului şi a diviziei Saft operaţiuni de miliarde de euro dacă în final nu putem avea parte de condiţii concurenţiale echitabile între noi şi alte companii”, a declarat Pouyanne la o conferinţă desfăşurată la Paris, adăugând că unii producători din China beneficiază de ajutor de stat.

„Astăzi, dacă vrei să furnizezi un vehicul electric cu baterie în China, el trebui construit în China de un producător chinez. Aceasta este o problemă şi acum discutăm cu guvernele europene cum ne putem proteja”, a afirmat şeful Total.

Declaraţia sa vine după ce joi Franţa a cerut producătorilor europeni de baterii şi companiilor auto crearea unui consorţiu care să poată îndeplini cererea în creştere pentru vehiculele electrice şi să concureze cu rivalii din Asia.

„Trebuie să existe (un consorţiu) la nivel european deoarece numai piaţa franceză nu va fi suficientă”, a afirmat pentru Reuters ministrul Energiei, François de Rugy.

Întrebat dacă există potenţial pentru semnarea unui acord între producătorii de baterii şi companiile auto, cum ar fi grupul energetic francez Total prin subsidiara sa – Saft – care produce baterii, de Rugy a răspuns: „Sperăm să vedem unele progrese la începutul anului viitor”.

„Sprijinim crearea unui sector european pentru bateriile destinate automobilelor electrice. Colaborăm cu cei din industrie, în special cu cei din Franţa, pentru a dezvolta acest sector”, a adăugat ministrul Energiei.

Ministerul Economiei din Germania a anunţat săptămâna trecută că a pus deoparte aproximativ un miliard de euro (1,12 miliarde de dolari) pentru a sprijini producţia de baterii destinate automobilelor electrice în ce mai mare economie europeană, obiectivul fiind ca 30% din această producţie să vină din Germania şi Europa până în 2030.

Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a declarat că Germania vrea să colaboreze cu alte state europene în domeniul producţiei de baterii şi au fost deja contacte cu autorităţile din Franţa, Polonia şi Austria pe acest subiect.

Autorităţile de la Berlin vor astfel să reducă dependenţa producătorilor auto germani de furnizorii asiatici de baterii şi să protejeze locurile de muncă din industria auto internă, în pericol din cauza tranziţiei de la motoarele cu combustie internă la automobilele electrice. Garanţia că firmele locale vor fi implicate în lanţul de aprovizionare pentru vehiculele electrice este importantă pentru Germania, ţară a cărei economie a devenit dependentă de succesul industriei auto.

Însă planurile europenilor în domeniul bateriilor destinate automobilelor electrice ar putea să vină prea târziu, avertizează analiştii. Companiile asiatice, care sunt deja lideri în acest sector, au început să îşi majoreze producţia şi unii experţi avertizează că există riscul unei oferte excedentare de baterii care să afecteze apariţia unor noi jucători europeni capabili să producă un număr semnificativ de baterii.

Unii analişti susţin că Europa este mult în urma rivalilor asiatici când vine vorba de baterii destinate automobilelor electrice, cel puţin când vine vorba de actuala tehnologie. De exemplu, firma de consultanţă Boston Consulting Group (BCG) a estimat că în 2021 capacităţile globale pentru producţia de celule de baterii vor depăşi cererea cu aproximativ 40%.

Grupul sud-coreean LG Chem furnizează deja unor constructori auto germani baterii destinate automobilelor electrice, baterii care sunt produse la o uzină din Polonia în timp ce rivalii Samsung SDI Co şi SK Innovation intenţionează să îşi construiască uzine de baterii în Ungaria.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...