Şeful TVR: Decizia Guvernului privind deblocarea conturilor asigură TVR „o gură de oxigen”

Radu Călin Cristea, directorul general interimar al Televiziunii Române, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că decizia Guvernului de a permite ANAF să deblocheze conturile TVR, pentru o perioadă de şase luni, asigură televiziunii publice "o gură de oxigen" şi o fereşte "de situaţii umilitoare".
Economica.net - mie, 20 iun. 2012, 16:11
Şeful TVR: Decizia Guvernului privind deblocarea conturilor asigură TVR

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va debloca pentru o perioadă de şase luni conturile televiziunii publice, interval în care va fi derulat un proces de reorganizare a TVR, procedura fiind aprobată, miercuri, de Guvern, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale. Potrivit surselor citate, Executivul a decis deblocarea conturilor TVR prin hotărâre adoptată în şedinţa de miercuri.

Contactat de MEDIAFAX, Radu Călin Cristea, directorul general interimar al Televiziunii Române, a spus că decizia Guvernului „este un soi de bonus care se acordă o singură dată în viaţă unei instituţii”.

„Acest gest de înţelegere al Guvernului asigură TVR o gură de oxigen şi fereşte Televiziunea Română de situaţii umilitoare în care ar fi fost pusă”, a spus Cristea, făcând referire la faptul că, în prezent, din cauza conturilor blocate, Televiziunea Română nu poate plăti servicii esenţiale. Astfel, cardurile de la Petrom, de unde se alimentează televiziunea publică, sunt blocate.

Totodată, Radu Călin Cristea a spus că, în situaţia în care Guvernul a aprobat deblocarea conturilor TVR pentru şase luni, calitatea programelor televiziunii publice nu va fi afectată. „În această situaţie, sperăm că actul calitativ al emisiunilor TVR nu va fi afectat, aşa cum ar fi fost dacă decizia blocării conturilor ar fi fost menţinută”, a spus Cristea.

El a precizat că, în momentul de faţă, conturile TVR sunt încă blocate, ele putând fi deblocate efectiv după ce hotărârea Guvernului va fi publicată în Monitorul Oficial. „Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”, a mai spus Cristea.

Solicitat de jurnalişti să confirme informaţia privind deblocarea conturilor TVR pentru o perioadă de şase luni, premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul a adoptat o hotărâre care permite Televiziunii Române să funcţioneze în continuare, dar că este necesar ca la această instituţie să fie derulat un proces de restructurare în vederea depolitizării şi eficientizării managementului.

Televiziunea Română are datorii acumulate – din 2005 până la sfârşitul lui 2011 – către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române.

Pe de altă parte, TVR mai avea la sfârşitul lui 2011 alte obligaţii de plată care privesc diverşi furnizori, în sumă totală de 222,5 milioane lei, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii instituţiei.

Pe 12 iunie, Consiliul de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcţia de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.

În prima sa conferinţă de presă ca director al TVR, organizată pe 15 iunie, Radu Călin Cristea a declarat că, în urma unor eforturi foarte complicate, pe 15 iunie, angajaţii din TVR şi-au primit salariile, precizând că speră ca Guvernul să aprobe un document prin care angajaţii televiziunii să poată să îşi primească în continuare salariile.

„Există o promisiune, care este făcută între nişte oameni de onoare, ca într-o şedinţă – sperăm cât mai apropiată – de Guvern să se aprobe un document prin care să fim păsuiţi de la executarea acestor datorii pe un anumit interval de timp, astfel încât pentru salarii strict să avem banii”, a spus atunci Radu Călin Cristea.

El a detaliat că, în condiţiile în care conturile TVR sunt blocate de ANAF, se fac diligenţe către Guvern pentru ca plata salariilor să fie asigurată la timp şi pentru ca televiziunea să poată să plătească anumite servicii, precum electricitatea, benzina pentru carele de reportaj, agenţiile de ştiri.

În acest sens, Cristea a spus că TVR este în situaţia în care cardurile de la Petrom, de unde se alimentează televiziunea publică, sunt blocate. „Cei de la Distrigaz erau acum două zile pe la poartă şi voiau să ne taie gazul”, a mai spus Cristea.

Totodată, el a spus că nu este vina angajaţilor pentru că televiziunea publică este supradimensionată sau subdimensionată, „ci a celor care, de-a lungul vremii, au vrut să fie prea mulţi sau prea puţini (angajaţi, n.r.)”, a spus Cristea. „Trebuie să le asigurăm nişte condiţii normale de muncă”, a mai spus Cristea.

El a adăugat că TVR are o situaţie financiară „extrem de complicată”. „Mărturisesc că nu-mi puteam imagina că dimensiunea era atât de mare în clipa în care am acceptat acest lucru (conducerea TVR, n.r.)”, a mai spus Cristea.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere în primul trimestru al acetui an....
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...