Şeful Volksbanken: Banca va trece testele de stres fără ajutoare de stat suplimentare

Grupul bancar austriac Oesterreichische Volksbanken AG (ÖVAG), prezent şi în România, a anunţat joi că are suficient capital pentru a trece testele de stres derulate anul acesta de Banca Centrală Europeană fără a avea nevoie de ajutor de stat suplimentar, deoarece va merge înainte cu planul radical de restructurare, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 03 apr. 2014, 13:47
Şeful Volksbanken: Banca va trece testele de stres fără ajutoare de stat suplimentare

Grupul austriac nu a reuşit să treacă testele de stres din 2011.

‘Mă aştept să trecem testele de stres şi chiar să fim mai buni decât alte bănci’, a declarat Stephan Koren, directorul general al Volksbanken, una dintre cele şase bănci austriece care se va afla sub directa supervizare a BCE în acest an.

Volksbanken a raportat în 2013 pierderi de 224 milioane de euro, conform standardelor de contabilitate din Austria

‘Scopul meu este să fac viabilă pe termen lung Asociaţia Volksbank fără a pune şi mai multă presiune asupra plătitorilor de taxe. De aceea trebuie să ne majorăm câştigurile şi să ne îmbunătăţim capacitatea de a opera pe pieţele de capital’, a afirmat Koren.

În 2012, Austria a devenit al doilea mare acţionar al Volksbanken, cu o participaţie de 43% şi până acum a acordat băncii ajutoare de stat de 1,35 miliarde de euro pentru ca banca să nu intre în faliment.

Ministrul austriac de Finanţe, Michael Spindelegger, a avertizat că Volksbanken nu se poate aştepta de la ajutoare de stat suplimentare dar Koren a afirmat că nu este îngrijorat de aceste declaraţii.

Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat ratingul pentru datoria Volksbanken la categoria junk (nercomandat pentru investiţii), citând şansele mai scăzute pentru ajutoare de stat suplimentare.

Banca a anunţat că vânzarea afacerilor sale din Malta şi a diviziei VB Leasing este în stadiu avansat iar vânzarea participaţiei de 51% la subsidiara sa din România se va finaliza anul viitor.

Oesterreichische Volksbanken AG, la care statul austriac deţine 43% din acţiuni, trebuie să vândă pachetul de 51% din acţiunile Volksbank până în 2015, în conformitate cu planurile aprobate de Uniunea Europeană privind acordarea de ajutoare de stat pentru ÖVAG.

Anul trecut, ÖVAG a înregistrat pierderi de peste 200 de milioane de euro, unul dintre motive fiind şi pierderile înregistrate de divizia din România.

În 2012, Volksbanken şi-a redus bilanţul cu aproximativ o treime prin vânzarea diviziei din Europa de Est, Volksbanken International. Ca urmare a preluării Volksbanken International AG de către Sberbank, controlul asupra Volksbank România a fost transferat către vehiculul VBI Beteiligungs GmbH.

În prezent, reţeaua de sucursale Volksbank din România este alcătuită din 130 de unităţi, dintre care 23 sunt în Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...