Șeful Volkswagen consideră că hidrogenul nu este o soluție pentru mobilitatea fără emisii. BMW, Hyundai, Renault sau Stellantis au o altă viziune

Printr-o luare de poziție neașteptată, Herbert Diess, șeful grupului Volkswagen, scrie că hidrogenul nu e o soluție pentru industria auto. Declarația vine după ce BMW și Hyundai au anunțat proiecte care implică acest combustibil.
Robert Stan - joi, 20 mai 2021, 22:15
Șeful Volkswagen consideră că hidrogenul nu este o soluție pentru mobilitatea fără emisii. BMW, Hyundai, Renault sau Stellantis au o altă viziune

Într-o postare pe Twitter în care sunt etichetați candidații la postul de cancelar al Germaniei, dar și Andreas Scheuer, ministrul german al transporturilor și infrastructurii digitale, șeful grupului Volkswagen, Herbert Diess, a menționat că „s-a dovedit că mașina cu hidrogen NU este o soluție pentru mobilitatea fără emisii. În transport, electrificarea predomină. Dezbaterile false sunt o pierdere de timp. Vă rog să ascultați știința!”.

Pentru a își justifica opinia, Diess a atașat mesajului un articol din publicația germană Handelsblatt. Textul citează un studiu realizat de Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului asupra Climei (PIK) care concluzionează că dezvoltarea vehiculelor pe bază de hidrogen ar fi dăunătoare climatului, cel puțin pentru moment.

Cercetătorii PIK consideră că mobilitatea pe bază de hidrogen este ineficientă și costisitoare, iar disponibilitatea materiilor prime necesare nu este suficientă. Studiul susține că vehiculele care utilizează baterii trebuie să fie punctul central al unei strategii de mobilitate ecologică.

Într-un interviu publicat pe 6 mai, Romain Sacchi, membru al echipei care a realizat studiul PKI, a declarat pentru publicația britanică The Guardian că producția unor vehicule cu actuala tehnologie care implică hidrogenul ar majora în loc să scadă emisiile de gaze cu efect de seră.

Conform Reuters, oficiali ai Volkswagen s-au pronunțat în repetate rânduri împotriva hidrogenului ca opțiune pentru mașinile viitorului apropiat. Într-un interviu acordat în martie Financial Times, chiar Herbert Diess a susținut că tehnologia hidrogenului nu va fi niciodată suficient de eficientă pentru o utilizare pe scară largă.

Într-o altă postare pe Twitter din 11 februarie el menționa că este timpul ca politicienii să accepte știința și a numit hidrogenul „mult prea scump, ineficient, lent și dificil de implementat și transportat. La urma urmei: nu există mașini de serie cu hidrogen pe șosele”.

Viziune diferite sau doar interese?

Deși susținută de studiul PKI, declarația șefului Volkswagen vine într-un moment neașteptat, iar menționarea unor actuali și viitori politicieni germani de prim-rang în postare arată că Herbert Diess are un anume interes în această privință. În plus, menționarea „ineficienței” hidrogenului pentru industria auto actuală de mai multe ori în ultimele luni susține ideea că tema este fierbinte în Germania. Deși nu există informații certe, unii analiști vorbesc despre subvenții importante pe care companiile care dezvoltă noi tehnologii, inclusiv bazate pe hidrogen, le-ar putea obține de la guvern sau autoritățile europene și de întârzierea Volkswagen în această direcție de dezvoltare.

Nu trebuie uitat că producători majori precum BMW, Toyota Hyundai, Renault sau Stellantis au anunțat proiecte în privința propulsiei pe bază de hidrogen. Cu doar câteva zile în urmă, la începutul lui mai, Oliver Zipse, șeful BMW, anunța în cadrul adunării anuale a acționarilor companiei că BMW va produce, nu mai departe de 2022, o serie limitată a modelului X5 care va fi propulsată cu ajutorul celulelor de hidrogen.

În decembrie 2020 Toyota – grup nipon care are o alianță cu BMW pentru dezvoltarea acestei tehnologii – a dezvăluit o variantă modernizată a modelului Mirai, alimentat de asemenea cu celule de hidrogen.

Totodată, oficialii Renault menționau în luna martie a acestui an, odată cu prezentarea unei întregi game de vehicule utilitare, că acestea vor utiliza atât tehnologia hibridă E-Tech cât și propulsia bazată pe hidrogen. Iar Hyundai a anunțat la începutul acestei luni că va colabora cu parteneri publici și privați pentru extinderea infrastructurii de alimentare cu hidrogen în Statele Unite.

Același hidrogen hulit de șeful Volkswagen a devenit o nouă direcție de business chiar și pentru producătorul de anvelope Michelin. În aprilie, în cadrul evenimentului „Capital Markets Day”, Florent Menegaux, președintele Michelin, și Yves Chapot, directorul general, anunțau că extinderea companiei către propulsia cu hidrogen va fi consolidată prin Symbio, o divizie în care grupul are ca partener producătorul de componente auto Faurecia. În acest context Symbio pregătește o mare fabrică la Saint-Fons în estul Franței.

Citește și:

– BMW nu renunță la propulsia cu hidrogen. În 2022 va fi prezentată o versiune X5 alimentată cu acest combustibil
– Michelin și-a anunțat planurile de viitor. Grupul va miza pe diversificarea portofoliului

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...