Selectarea Nabucco pentru gazele azere ar fi condus la scăderea preţurilor – Fitch

Decizia consorţiului Şah Deniz II de a exporta gaze către Europa prin conducta TAP nu va pune presiune pentru scăderea preţurilor la gaze de pe continent, în timp ce selectarea variantei Nabucco, prin Europa de Est, ar fi putut conduce la reducerea preţurilor, consideră agenţia de rating Fitch.
Economica.net - vin, 28 iun. 2013, 12:03
Selectarea Nabucco pentru gazele azere ar fi condus la scăderea preţurilor - Fitch

Astfel, capacitatea mai ridicată a Nabucco, dar şi calitatea de a deservi ţări care depind aproape în exclusivitate de gazele ruseşti, ar fi condus la un impact modest asupra preţurilor în cazul în care conducta la care este partener şi România ar fi câştigat cursa pentru gazele azere, se arată într-un comunicat transmis vineri de Fitch.

Consorţiul Şah Deniz II va exporta către Europa, prin TAP, 10 miliarde metri cubi de gaze pe an, reprezentând aproximativ 2% din consumul de gaze al Europei, insuficient pentru a afecta preţurile din regiune. Conducta tranzitează Grecia, Albania şi Marea Adriatică, având ca destinaţie finală un terminal din sudul Italiei.

Nabucco Vest, la care este partener şi România, vizează importul a până la 23 mliarde metri cubi de gaze pe an, extrase din bazinul Mării Caspice, pe ruta Bulgaria – România – Ungaria – Austria.

Gazoductul TAP are ca punct final Italia, care este deja bine aprovizionată cu gaze din mai multe surse, printre care Rusia, Algeria şi Libia.

Astfel, Italia dispune de infrastructura necesară pentru a facilita distribuţia gazelor azere către alte ţări din Europa, însă nu va avea vreun beneficiu semnificativ la nivel local prin diversificarea surselor de aprovizionare.

„Alternativa respinsă, cunoscută drept Nabucco Vest, ar fi avut capacitatea de a transporta până la 23 miliarde metri cubi de gaze către Europa în fiecare an, cu potenţiala includere de gaze din România. Aceasta ar fi avut un potenţial mai ridicat de a afecta preţurile, însă impactul ar fi fost limitat după ce capacitatea Nabucco a fost redusă semnificativ faţă de nivelul propus iniţial, de 31 miliarde metri cubi”, notează Fitch.

Totodată, securitatea energetică a ţărilor de tranzit, respectiv Bulgaria, România şi Ungaria, ar fi fost îmbunătăţită semnificativ de succesul Nabucco la Şah Deniz, cele trei ţări fiind parţial dependente de gazele ruseşti.

Totuşi, există şi alte posbilităţi de a determina reducerea preţurilor, inclusiv prin propagarea impactului dezvoltării rapide a industriei gazelor de şist în Statele Unite, ascensiunea surselor alternative de energie şi perspectivele slabe de creştere economică din Europa.

Decizia consorţiului Şah Deniz are un efect uşor pozitiv asupra ratingului de credit al grupului rus Gazprom, deoarece Nabucco Vest ar fi intrat în competiţie cu gazoductul rusesc South Stream, aflat în construcţie din decembrie 2012, care va traversa Marea Neagră şi va avea o capacitate de 63 miliarde metri cubi pe an.

Selectarea TAP are un impact negativ pentru OMV, liderul consorţiului Nabucco, însă efectul este limitat deoarece afacerile cu gaze generează numai o mică parte din profitul companiei.

Planurile pentru Nabucco Vest nu au fost abandonate, deoarece conducta ar putea fi regândită astfel încât să transporte gaze din Marea Neagră către Europa. Volumul rezervelor din Marea Neagră este însă incert şi ar putea fi insuficient pentru a justifica realizarea proiectului, astfel încât companiile de gaze implicate ar putea căuta modalităţi alternative de a monetiza gazul pe plan local.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...