Selectarea Nabucco pentru gazele azere ar fi condus la scăderea preţurilor – Fitch

Decizia consorţiului Şah Deniz II de a exporta gaze către Europa prin conducta TAP nu va pune presiune pentru scăderea preţurilor la gaze de pe continent, în timp ce selectarea variantei Nabucco, prin Europa de Est, ar fi putut conduce la reducerea preţurilor, consideră agenţia de rating Fitch.
Economica.net - vin, 28 iun. 2013, 12:03
Selectarea Nabucco pentru gazele azere ar fi condus la scăderea preţurilor - Fitch

Astfel, capacitatea mai ridicată a Nabucco, dar şi calitatea de a deservi ţări care depind aproape în exclusivitate de gazele ruseşti, ar fi condus la un impact modest asupra preţurilor în cazul în care conducta la care este partener şi România ar fi câştigat cursa pentru gazele azere, se arată într-un comunicat transmis vineri de Fitch.

Consorţiul Şah Deniz II va exporta către Europa, prin TAP, 10 miliarde metri cubi de gaze pe an, reprezentând aproximativ 2% din consumul de gaze al Europei, insuficient pentru a afecta preţurile din regiune. Conducta tranzitează Grecia, Albania şi Marea Adriatică, având ca destinaţie finală un terminal din sudul Italiei.

Nabucco Vest, la care este partener şi România, vizează importul a până la 23 mliarde metri cubi de gaze pe an, extrase din bazinul Mării Caspice, pe ruta Bulgaria – România – Ungaria – Austria.

Gazoductul TAP are ca punct final Italia, care este deja bine aprovizionată cu gaze din mai multe surse, printre care Rusia, Algeria şi Libia.

Astfel, Italia dispune de infrastructura necesară pentru a facilita distribuţia gazelor azere către alte ţări din Europa, însă nu va avea vreun beneficiu semnificativ la nivel local prin diversificarea surselor de aprovizionare.

„Alternativa respinsă, cunoscută drept Nabucco Vest, ar fi avut capacitatea de a transporta până la 23 miliarde metri cubi de gaze către Europa în fiecare an, cu potenţiala includere de gaze din România. Aceasta ar fi avut un potenţial mai ridicat de a afecta preţurile, însă impactul ar fi fost limitat după ce capacitatea Nabucco a fost redusă semnificativ faţă de nivelul propus iniţial, de 31 miliarde metri cubi”, notează Fitch.

Totodată, securitatea energetică a ţărilor de tranzit, respectiv Bulgaria, România şi Ungaria, ar fi fost îmbunătăţită semnificativ de succesul Nabucco la Şah Deniz, cele trei ţări fiind parţial dependente de gazele ruseşti.

Totuşi, există şi alte posbilităţi de a determina reducerea preţurilor, inclusiv prin propagarea impactului dezvoltării rapide a industriei gazelor de şist în Statele Unite, ascensiunea surselor alternative de energie şi perspectivele slabe de creştere economică din Europa.

Decizia consorţiului Şah Deniz are un efect uşor pozitiv asupra ratingului de credit al grupului rus Gazprom, deoarece Nabucco Vest ar fi intrat în competiţie cu gazoductul rusesc South Stream, aflat în construcţie din decembrie 2012, care va traversa Marea Neagră şi va avea o capacitate de 63 miliarde metri cubi pe an.

Selectarea TAP are un impact negativ pentru OMV, liderul consorţiului Nabucco, însă efectul este limitat deoarece afacerile cu gaze generează numai o mică parte din profitul companiei.

Planurile pentru Nabucco Vest nu au fost abandonate, deoarece conducta ar putea fi regândită astfel încât să transporte gaze din Marea Neagră către Europa. Volumul rezervelor din Marea Neagră este însă incert şi ar putea fi insuficient pentru a justifica realizarea proiectului, astfel încât companiile de gaze implicate ar putea căuta modalităţi alternative de a monetiza gazul pe plan local.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta grav fermierii
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta ...
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ...
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală ...
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate ...