Selecţia Nabucco Vest, primă rută europeană de transport din Regiunea Caspică

Membrii Comitetului Nabucco şi-au reconfirmat vineri, la Budapesta, angajamentul pentru selecţia Nabucco Vest ca primă rută europeană de transport a gazelor din Regiunea Caspică, potrivit unui comunicat transmis vineri de Grayling România.
Economica.net - vin, 12 apr. 2013, 20:49
Selecţia Nabucco Vest, primă rută europeană de transport din Regiunea Caspică

Reprezentanţii ţărilor semnatare ale Acordului Interguvernamental au adoptat, la a patra reuniune a Comitetului, o declaraţie pentru reafirmarea sprijinului politic pentru Nabucco şi pentru enumerarea următorilor paşi pe care îi vor urma statele semnatare pentru realizarea proiectului. Autorităţile competente din toate ţările de tranzit vor considera Nabucco proiect prioritar.

‘Întâlnirea de astăzi (vineri n.r.) reprezintă un eveniment pozitiv în dezvoltarea proiectului Nabucco, în apropierea deciziei Consorţiului Shah Deniz II din iunie. Statele partenere şi-au reafirmat sprijinul pentru realizarea obiectivelor Nabucco de a diversifica sursele energetice de alimentare din Europa. Nivelul înalt de cooperare strategică şi tactică demonstrat arată că proiectul oferă beneficii reale producătorilor, investitorilor şi furnizorilor’, a declarat directorul executiv al companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH, Reinhard Mitschek.

Acţionarii Nabucco au semnat în ianuarie 2013, la Viena, acorduri referitoare la cooperarea strânsă în vederea alinierii programelor de execuţie şi dezvoltarea proiectelor Nabucco Vest şi Shah Deniz II.

Acordurile au vizat şi finanţarea în comun a costurilor de dezvoltare a Nabucco Vest până la decizia selecţiei conductei pentru ruta europeană de livrare a gazelor de la Shah Deniz şi acordarea către SOCAR, BP, Statoil şi Total de opţiuni pentru a prelua o participaţie de 50% în proiect, în noua structură de acţionariat, în urma deciziei pozitive de selectare a conductei Nabucco Vest de către consorţiul Shah Deniz, care administrează zăcământul cu aceeaşi denumire.

Proiectul Nabucco reprezintă cea mai scurtă rută de acces a gazelor naturale de la exploatările din Azerbaidjan către Europa de Sud Est, care facilitează acces direct întregii pieţe din regiunea Balcanilor, cât şi consumatorilor din Italia şi Grecia.

Conducta Nabuco va face conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la graniţa turco-bulgară, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria, până la terminalul central-european de redistribuire (HUB) de la Baumbarten, Austria. Via Baumgarten, gazele furnizate prin Nabucco pot alimenta peste 500 de milioane de clienţi din Europa.

Proiectul Nabucco are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, prin construirea unui gazoduct care va porni de la Marea Caspică şi va ocoli Rusia. Conducta va avea o lungime de 3.300 de kilometri.

Te-ar mai putea interesa și
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este vorba despre o creștere în interiorul companiei, atunci când angajatorul......
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...