Fermierii din Europa, Asia şi America de Sud îşi cultivă pământurile cu seminţe româneşti

Mai multe state din afara UE au început să îşi cultive terenurile cu seminţe româneşti. Cel mai mare Institut de Cercetare din domeniul agricol din România primeşte redevenţe de peste graniţe, pentru că oferă în schimb seminţe de plante rezistente la intemperii.
Alina Stanciu - vin, 09 ian. 2015, 22:00
Fermierii din Europa, Asia şi America de Sud îşi cultivă pământurile cu seminţe româneşti

Schimbările climatice din ultimii ani resimţite la nivel global pun România pe harta statelor importante pe piaţa mondială a seminţelor pentru culturi de câmp. Institutele de cercetare din România au început să exporte soiuri şi hibrizi pentru culturile de câmp, în special grâu, în state din afara spaţiului comunitar.  Vizate sunt ţări precum Turcia, Algeria, dar şi China, unde din ţara noastră pleacă seminţe de in, pentru a fi cultivate pe terenurile asiatice.”Suntem deja prezenţi pe piaţa internaţională în domeniul grâului şi vom continua să lucrăm intens pentru îmbunătăţirea sortimentaţiei de soiuri şi în special a celor rezistente la condiţii de climă mai puţin favorabilă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Alexandru Bude, director ştiinţific în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea (INCDA).

Turcii îşi cultivă pământul cu grâu românesc

Potrivit acestuia, Turcia a înregistrat deja, în urmă cu aproximativ trei ani, trei soiuri de grâu româneşti, iar Algeria încă un soi.”Anual furnizăm sămânţă pe care partenerii din Turcia (companii private n.red) o multiplică şi o distribuie la fermieri. Iniţial, aceştia cu testat soiurile pe o perioadă de trei ani, în condiţiile de climă din Turcia, după care le-au înregistrat şi a urmat un contract comercial cu ei, prin care ne angagăm să le livrăm anual seminţe. Colaborăm cu Turcia (din punct de vedere comercial n.red) de 3-4 ani. Şi Argentina a înregistrat un soi de grâu românesc acum aproximativ 3 ani. „, a explicat directorul Institutului.

Redevenţe de 2,5 milioane de lei

Institutul livrează anual în jur de 40 şi 60 de tone de seminţe de grâu către Turcia, pentru care încasează redevenţă ca pentru orice seminţe pentru care au drepturi de autor distribuite la nivel naţional sau în alte state ale lumii. În România, cota de piaţă a INCDA pe piaţa seminţelor de grâu ajunge la aproximativ 65%. În total, Institutul de la Fundulea are 9 soiuri de grâu protejate prin  brevete de invenţie în vigoare, dar în decursul anilor vorbim de zeci de soiuri create şi cultivate aici. „Noi, pe baza drepturilor de autor încasăm redevenţe. În cazul grâului, redevenţa reprezintă  3,5% din valoarea seminţelor produse şi comercializate de partener”, mai spune oficialul INCDA. Anul trecut, Institutul a încasat în jur de 2,5 milioane de lei din redevenţele încasate pentru grâu, floarea soarelui şi alte plante.

Floarea Soarelui românesc în China

În afară de grâu, INCDA  are un hibrid de floarea soarelui înregistrat în China, în regiunea Hebei, la care se adaugă, în teste, un hibriod experimental. „Avem colaborări cu firme producătoare de seminţe pentru producerea de hibrizi comuni la floartea soarelui. Noi punem la dispoziţie una dintre formele parentale”, mai explică Bude, potrivit căruia aproximativ 95% din redevenţa încasată pentru floarea soarelui provine din străinătate. 

Inul românesc- a dispărut la noi, răsare peste graniţe

Pe cei 1600 de hectare ce mai aparín acum Institutului de la Fundulea, cercetătorii au cultivat şi diverse soiuri de in, unele dintre acestea fiind înregistrate în Germania. „Soiurile s-au extins şi în Ucraina şi există posibilitatea de a fi introduse şi în Rusia. Cantităţile care se valorifică anual nu sunt mari, dar este important faptul că mai rezistă pe piaţă genoplasma de in românească „, mai spune reprezentantul Institutului de Cercetare. 

În România nu se mai cultivă in.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Dezvoltatorul Hagag, prezent pe piața din România, s-a listat pe Bursa de la Tel Aviv
Dezvoltatorul Hagag, prezent pe piața din România, s-a listat pe Bursa de la Tel Aviv
Dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe s-a listat cu succes la Bursa din Tel Aviv, după derularea unei oferte ...
Pacienții cu răspuns imun inadecvat sau parțial au nevoie de protecție suplimentară față de COVID-19
Pacienții cu răspuns imun inadecvat sau parțial au nevoie de protecție suplimentară față de COVID-19
În ultimele 18 luni, pe plan global, am asistat la progrese științifice importante în lupta împotriva pandemiei COVID-19. ...
Hertz a comandat 100.000 de mașini de la Tesla – Bloomberg
Hertz a comandat 100.000 de mașini de la Tesla – Bloomberg
Producătorul american de vehicule electrice Tesla a primit cea mai mare comandă de mașini din istoria sa și a pieței ...