Semnale de alarmă pe piaţa cerealelor. Cel mai exportat produs al României a pierdut unele pieţe de tradiţie

Producţiile mici de porumb de anul trecut din România, dar şi din restul UE, au schimbat structura exporturilor autohtone în prima jumătate a acestui an agricol. Per total, am vândut peste graniţe cu 46% mai puţin comparativ cu perioada similară a anului trecut şi am pierdut piaţa sud- coreeană care a înghiţit anul trecut aproximativ 600.000 de tone.  Porumbul era în 2016 cel mai vândut produs agroalimentar românesc.
Alina Stanciu - Dum, 28 aug. 2016, 11:38
Semnale de alarmă pe piaţa cerealelor. Cel mai exportat produs al României a pierdut unele pieţe de tradiţie

Cel mai vândut produs agroalimentar al ultimilor ani, porumbul, pierde teren pe pieţele de export, urmare a producţiilor mici din anul agricol 2015. De la începutul acestui an agricol şi până în luna mai (septembrie 2015-mai 2016), volumele exportate au fost cu 46% sub cele vândute peste graniţe în perioada similară a anului trecut. În cifre absolute, declinul a fost de la aproximativ 5 milioane de tone la aproximativ 2,7 milioane de tone, se arată într-un raport al companiei de cercetare UkrAgroConsult remis ECONOMICA.NET

Mai mult, România a pierdut o piaţă cu potenţial precum Coreea de Sud, unul dintre cei mai mari cinci importatori de porumb la nivel mondial şi a scăzut dramatic pe piaţa Egiptului, unul dintre principalii parteneri comerciali pe acest segment de piaţă. „În acest sezon, atât Egiptul cât şi Coreea de Sud au preferat Argentina şi Brazilia ţărilor din zona Mării Negre. Către Egipt, România a vândut 96,5 mii de tone faţă de 453,8 mii de tone anul trecut, în condiţiile în care Egiptul importă în total, anual, în jur de 8 milioane de tone. De asemenrea, este de menţionat pierderea completă a Coreei de Sud ca piaţă de desfacere în acest sezon”, se arată în raportul companiei de piaţă.

Coreea de Sud importă în fiecare an peste 10 milioane de tone de porumb, iar anul trecut a adus din România 600.000 de tone.

Se schimbă structura şi pe piaţa UE

Pentru că producţiile  de porumb au fost slabe în toate statele UE, în perioada analizată s-a schimbat inclusiv structura exporturilor, astfel că UE a înghiţut mai mult decât anul trecut: 69% din cât a vândut România a ajuns în celelate state membre, faţă de 53% în perioada similară a anului trecut. Cele mai importante pieţe de desfacere pentru porumbul românesc în perioada septembrie-mai au fost Spania, Olanda, Italia. Cantităţile vândute pe aceste pieţe au fost însă mai mici faţă de anul trecut: în jur de 580.000 de tone faţă de un milion în Spania sau 393.500 de tone faţă de 716.000 de tone în Italia. Totodată, Turcia, al treilea cel mai mare partener comercial al României pe acest segment, în 2014-2015, a cumpărat din România cu 467,8 mii de tone mai puţin.

În schimb, Belgia a cumpărat  mai mult porumb din România, creşterea fiind de de 78.700 de tone la 183.800 de tone, iar Irak a adus un milionde tone de porumb autohton.

Tutunul ar putea deveni cel mai exportat produs agroalimentar în 2016

Potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către Institutul Naţional de Statistică, în primele cinci luni ale anului (ultimele date disponibile), porumbul a fost al treilea cel mai exportat produs agro-alimentar din România din punct de vedere valoric, după ţăgările de foi şi grâu. Astfel, în perioada analizată, România a încasat din exportul de porumb 287,3 milioane de euro, faţă de 359,2 milioane de ţigări şi 348,9 milioane de lei din grâu.

În 2015, clasamentul celor mai exportate produse agroalimentare în funcţie de valoare a fost dominat de porumb, după care urmau ţigările şi grâul. În 2014, podiumul a fost asigurat de grâu, porumb şi ţigarete.

Per total, din datele INS, în primele cinci luni ale anului România a exportat în valoare de 287,2 milioane de euro şi a importat de 55,1 milioane de lei. În 2015, valoarea exporturilor de porumb a fost de aproximativ 982 de milioane de euro, cu 683,5 de milioane de lei peste importuri.

Balanţa comercială cu produse agroalimentare în pericol

În primele patru luni ale acestui an, deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare s-a majorat la 426,3 milioane de euro, de 3,8 ori mai mare față de soldul negativ înregistrat în același interval din 2015, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la solicitarea Agerpres.

În perioada menționată, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1,557 miliarde de euro, în scădere cu 7,3% față de perioada corespunzătoare din 2015, în timp ce importurile au urcat până la 1,983 miliarde de euro, reprezentând o majorare cu 10,6%.

La porumb exporturilor s-au diminuat cu 176,4 milioane de euro.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit, platformă online din România dedicată vânzării și cumpărării de mașini, demarează o campanie prin care pune la dispoziția potențialilor clienți „peste 1200 de autoturisme cu......
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 ...
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...