Semnale negative pentru cele mai mari economii din Zona Euro

Rezultatele privind producţia industrială din Franţa şi comenzile de producţie din Germania, anunţate astăzi, constituie în ansamblul lor semnale negative pentru reluarea creşterii economice în cele mai mari economii din Zona Euro, astfel încât creşte probabilitatea unor alte revizuiri negative privind economia din regiune în acest an, spune Cătălin Bușa, director general al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie românească care a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabursieră de Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri).
Economica.net - mar, 07 mai 2013, 13:24
Semnale negative pentru cele mai mari economii din Zona Euro

Comenzile de producţie din Germania au crescut cu 2,2% în luna martie faţă de februarie, menţinând astfel tendinţa de creştere din luna ianuarie 2013.

„Ca evoluţie recentă, veştile par a fi bune, dar la nivel anual, lucrurile stau diferit: comenzile de producţie au scăzut în martie şi februarie 2013 faţă de aceleaşi luni din 2012 (cu 0,4% şi, respectiv, 0,2%). În acelaşi timp, comenzile de producţie trebuie privite inclusiv în contextul şomajului: numărul de şomeri din Germania a înregistrat în aprilie a doua lună consecutivă de uşoară creştere; ca pondere nu a fost o creştere mare, dar semnalul este negativ”, a precizat Cătălin Bușa.

Pe de altă parte, producţia industrială din Franţa a scăzut în martie cu 0,9% comparativ cu februarie, când a înregistrat un plus de 0,8%. În ianuarie, producţia industrială franceză a marcat un declin de 0,8%. Deficitul Franţei, a doua mare economie a zonei euro, a scăzut anul trecut de la 5,3% din PIB în 2011 la 4,8%, dar peste ţinta de 4,5% anunţată de guvernul francez, în timp ce şomajul este la cota record de 11%, conform estimării Eurostat pentru luna martie.

Economia germană s-a contractat cu 0,6% în ultimul trimestru din 2012, iar cea franceză încearcă să reintre pe o pantă de creştere economică, după o scădere de 0,3% în ultimul trimestru din 2012 şi stagnare la nivelul întregului an trecut.

Revizuirile negative rămân probabile în continuare

„Vânzările retail au scăzut în Zona Euro, iar inflaţia s-a înscris pe panta periculoasă asupra căreia atrăgeam atenţia luna trecută, astfel încât a ajuns la 1,2% în aprilie, de la 1,7% în martie şi 1,8% în februarie; inflaţia şi preţurile în scădere indică cerere în scădere, care se va reflecta în continuare într-un nivel redus al producţiei industriale”, a spus Bușa.

Comisia Europeană a revizuit recent prognozele pentru 2013 şi anul viitor în ceea ce priveşte Zona Euro: scăderea economică din acest an va fi mai mare decât cea estimată anterior (respectiv 0,4%), iar creşterea de anul viitor- mai mică (1,2% în loc de 1,4%). Franţa va înregistra, cel mai probabil o scădere economică în 2013, în timp ce Germania se aşteaptă la o anumită creştere în acest an. „Oficiali din UE şi FMI au arătat recent limitele politicii de austeritate; este clar că se vor contura alte diferite direcţii pentru stimularea relansării creşterii economice în regiune, dar definirea, implementarea şi obţinerea rezultatelor vor necesita timp, aşa încăt pare din ce în ce mai puţin probabilă o creştere de peste 1% a economiei Zonei Euro anul viitor”, mai spus Cătălin Bușa.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Românii au economii de 40 de milioane de euro în Revolut. Primele credite vin în trim I 2022 – Gabriela Simion, Head of Revolut România
Românii au economii de 40 de milioane de euro în Revolut. Primele credite vin în trim I 2022 – Gabriela Simion, ...
“De la lansarea pe piața locală, în 2018, şi până în prezent, clienții noștri au economisit peste 40 milioane ...
Noua variantă de coronavirus se extinde în SUA: aceasta este prezentă în cel puţin 15 state
Noua variantă de coronavirus se extinde în SUA: aceasta este prezentă în cel puţin 15 state
Cazuri de contaminare cu varianta Omicron a virusului responsabil de COVID-19 au fost identificate în cel puţin 15 state ...
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...