Memorandumul cu Rompetrol, întors la Băsescu. Preşedintele e obligat să promulge legea sau să sesizeze CC

Senatorii au respins, miercuri, cererea de reexaminare prin care preşedintele Traian Băsescu solicita, în iulie 2013, respingerea legii de aprobare a Memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013.
Economica.net - mie, 16 oct. 2013, 12:02
Memorandumul cu Rompetrol, întors la Băsescu. Preşedintele e obligat să promulge legea sau să sesizeze CC

Proiectul de lege privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013 a fost adoptat de senatori, cu 79 de voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” şi opt abţineri, în forma transmisă iniţial la promulgare.

Legea are ca obiect aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român în calitate de proprietar al acţiunilor deţinute în cadrul SC „Rompetrol Rafinare” SA şi The Rompetrol Group NV.

Cele două părţi îşi asumă un angajament de cumpărare din partea The Rompetrol Group NV a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând aproximativ 26 la sută din capitalul social al SC „Rompetrol Rafinare” SA, deţinut în prezent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) în schimbul a 200 de milioane de dolari.

Părţile convin, de asemenea, să constituie un fond de investiţii kazak-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80 la sută The Rompetrol Group şi 20 la sută statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic.

Băsescu a arătat în cererea de reexaminare că aceată lege are „un caracter individual, ea fiind concepută nu pentru aplicarea ei la un număr nedeterminat de cayuri concrete, ci într-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzacţiei cu The Rompetrol Group NV”.

Potrivit şefului statului, această soluţie legislativă „nu reglementează o relaţie socială generală, ci o prealabilă înţelegere, adică un acord de voinţă între The Rompetrol Group NV şi Guvern”.

Parlamentarii democrat-liberali s-au declarat împotriva adoptării prin lege a acestui memorandum.

La dezbateri, senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a spus că senatorii vor face o mare greşeală dacă vor vota acest proiect care prevede încheierea unei tranzacţii, care, de fapt, este de competenţa Guvernului.

Subliniind că parlamentarii fac legi „pentru toată ţara”, Popa şi-a avertizat colegii senatori că riscă să cadă într-o „capcană imensă” asumându-şi pierderi foarte mari.

Senatorul PDL Marinică Dincă a afirmat, la rândul său, că senatorii sunt puşi să legifereze o relaţie economică între statul român şi o societate economică cu capital majoritar privat.

În ceea ce priveşte prevederea din memorandum referitoare la constituirea fondului de investiţii, senatorul a opinat că aceasta este doar „o poveste frumoasă, care, dacă se întâmplă, sunt toţi bucuroşi, iar, dacă nu se întâmplă, nu e nimeni vinovat”.

Senatul a dezbătut acest proiect în calitate de Cameră decizională.

Camera Deputaţilor a respins, în septembrie, cu 203 voturi „pentru”, 75 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri, cererea preşedintelui Traian Băsescu de respingere a legii de aprobare a Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol, deputaţii adoptând legea iniţială.

Băsescu a fost de acord, în trecut. Acum se opune

Conversia datoriilor Rompetrol în acţiuni a fost posibilă în urma unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, nr 118, din 2003. Ordonanţa a fost semnată de premierul de atunci, Adrian Năstase, şi de miniştrii Finanţelor şi Economiei de la acea vreme, Mihai Tănăsescu şi Dan Ioan Popescu.

Ordonanţa a fost votată de Parlament , devenind Legea nr.89/2005. În acelaşi an, legea care aprobă, cu modificări, ordonanţa lui Năstase, este promulgată de preşedintele României, Traian Băsescu. Modificările se referă exact la modalitatea în care vor fi convertite în acţiuni datoriile neplătite (adică obligaţiunile nerăscumpărate la scadenţă).

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...